Hlavní obsah

Putin má strach z vlastních občanů, prohlásil šéf české ambasády v Moskvě Čistecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký prohlásil, že rozsah bezpečnostních opatření na pohřbu ruského opozičníka Alexeje Navalného je jasným důkazem, že se ruský režim bojí vlastních občanů. Čistecký to řekl Novinkám poté, co se osobně zúčastnil posledního rozloučení největšího protivníka ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Facebook Jiřího Čisteckého

Vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký

Článek

„Na dnešní pohřeb Alexeje Navalného jsem přišel jako zástupce české diplomacie, která stejně jako miliony Rusů nesouhlasí se zločinnou válkou a podstatou Putinova režimu,“ sdělil Novinkám Čistecký.

„Rozsah bezpečnostních opatření potvrzuje, že ruský režim má strach z vlastních občanů,“ dodal šéf českého velvyslanectví v Moskvě s tím, že páteční rozloučení s Navalným jasně ukazuje, že obyčejným lidem není lhostejné, co se v Rusku děje.

„(Pohřeb) je tichým, ale jasným vzkazem nesouhlasu s poměry v Rusku. Za kritiku vlády, války nebo armády jsou lidé posíláni do pracovních táborů, zabavuje se jim majetek, hrozí jim vyhazovy z práce nebo ze škol,“ uzavřel pro Novinky Čistecký.

Poslední rozloučení s Navalným

Pohřeb Alexeje Navalného se konal v pátek ve 14:00 místního času (12:00 SEČ) v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy. Následně rakev zamířila na Borisovský hřbitov, místo jeho posledního odpočinku.

V chrámu se v předstihu objevily plakáty upozorňující na zákaz pořizování obrazového a zvukového záznamu. Nad oltářem je kamera. Ruské úřady podle portálu Meduza tento týden varovaly školáky a studenty před „účastí na nepovolených shromážděních“.

V pátek, zhruba dvě hodiny před obřadem, na místo pohřbu přijela také vozidla pro převoz zatčených. Informovala o tom Mediazona na síti X. Uvedla také, že ruští policisté postavili na cestě od stanice metra směrem k Borisovskému hřbitovu ploty.

Navalnyj byl pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám