Hlavní obsah

Putin by klidně poskytl azyl exšéfovi FBI, kterého vyhodil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ve Spojených státech probíhá zostřený vnitropolitický boj, což se odráží v nárůstu rusofobie, řekl ve čtvrtek ruským televizním divákům prezident Vladimir Putin. Dodal, že Moskva přesto chce s USA spolupracovat, a vyjádřil se i ke sporu bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho s prezidentem Donaldem Trumpem. Putin řekl, že Rusko klidně vyhozenému Comeymu poskytne azyl.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Bývalý ředitel FBI James Comey v americkém senátu

Článek

„Amerika není nepřítel, dvakrát jsme ve světových válkách byli spojenci,“ prohlásil Putin a pokračoval: „To, že se teď podporuje rusofobie v USA, to vidíme. Pokládáme to za výsledek zostřeného vnitropolitického boje.“

Putin tvrdí, že Moskva přesto stojí o spolupráci, protože v Rusku jsou podle něj přátelé Ameriky stejně jako v Americe přátelé Ruska. „Nechceme spory a vzájemné poškozování se,“ přesvědčoval Putin a vyjmenoval oblasti spolupráce: kontrola zbraní hromadného ničení, boj s chudobou, která je podle něj často zdrojem radikalismu ve světě, či boj s negativními ekologickými vlivy.

Comeymu nabídl azyl

Putin se také opět vyjádřil k nařčením, že se Rusové vměšovali do loňských prezidentských voleb v USA. Zopakoval, že Američané nepředložili žádné důkazy, takže jde podle něj o propagandu. Jsou to naopak Spojené státy, které se všude vměšují. Myslí si to všichni, ale bojí se to Washingtonu říct do očí, prohlásil ruský prezident.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Na adresu bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, jehož prezident Donald Trump podle některých tvrzení před časem zbavil funkce proto, že chtěl ukončit vyšetřování o údajném spojení svého okolí s Rusy, Putin prohlásil, že se Comey chová spíš jako lidskoprávní aktivista. Jednomu takovému Američanovi – Edwardu Snowdenovi, který odtajnil sledování ze strany americké tajné služby NSA –, Rusko už poskytlo azyl, takže by to udělalo i pro bývalého šéfa FBI. „Je dobré, aby to věděl,“ podotkl Putin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám