Hlavní obsah

Putin a Si jednali čtyři a půl hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin jednali v pondělí mezi čtyřma očima téměř čtyři a půl hodiny, uvedla agentura TASS. Vůdci obou zemí se znovu setkají v úterý.

Foto: Grigory Sysoyev, ČTK/AP

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na chodbě Kremlu

Článek

„Čínský prezident opustil Kreml po téměř čtyřech a půl hodinách. Prezident Ruské federace ho vyprovodil na ulici, kde ještě krátce hovořili před autem a potřásli si rukama,“ uvedla agentura TASS.

Oba prezidenti společně povečeřeli, podle TASSu probírali podobná témata, která řešili už na předchozím jednání před médii.

Si Ťin-pching v pondělí zahájil svou třídenní oficiální návštěvu Moskvy. S Putinem usedl ke stolu v odpoledních hodinách. Jednali spolu o ekonomice i situaci na Ukrajině. Putin během otevřené části jednání hovořil o tom, že je Rusko připraveno jednat o čínském návrhu na vyřešení konfliktu na Ukrajině.

Peking dvanáctibodový plán ukončení války představil v den výročí invaze na Ukrajinu 24. února. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Zároveň se přihlásil k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“, což si však Rusko vyložilo po svém.

Putin a Si Ťin-pching jednali v Moskvě. Stůl mezi nimi byl maličký

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám