Hlavní obsah

Přikláním se k Johnsonovi. Vlivný britský ministr má jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlivný britský ministr obrany Ben Wallace vyloučil, že by kandidoval na post premiéra. Explicitně nechce zatím podpořit nikoho ze svých kolegů, uvedl však, že se přiklání k variantě návratu Borise Johnsona.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr obrany Ben Wallace

Článek

Na otázku, zda bude kandidovat na premiéra, ministr obrany odpověděl: „Člověk si musí opravdu, ale opravdu myslet, že je to práce pro něho. Pro mě je to tak, že cítím, že jako ministr obrany mohu přinést nejlepší přidanou hodnotu v oblasti zajištění bezpečnosti lidí.“

Uvedl, že to je resort, kde by chtěl působit i nadále. „Takže nebudu kandidovat na pozici premiéra,“ vyloučil spekulace.

Wallace, bývalý voják, je jedním z hrstky ministrů, kteří vyšli z nedávné změti politického chaosu posíleni. Uvnitř poslaneckého klubu konzervativců je považován za oblíbeného a vlivného kolegu.

Po rezignaci Borise Johnsona v červenci patřil k favoritům sázkových kanceláří, ale ani tehdy neměl o nejvyšší funkci v zemi zájem. Místo toho podpořil Liz Trussovou. Ta nakonec v Downing Street vydržela pouhých 44 dní.

Kdo po Trussové? Hlásí se opět Johnson

Zahraniční

V pátek zatím Wallace nebyl schopen jasně říct, koho podpoří. Uvedl, že musí vzít v potaz, kdo bude brát vážně „velmi naléhavé bezpečnostní problémy“, kterým Spojené království čelí, a kdo by byl připraven investovat do obrany.

„Bez národní bezpečnosti žádná ekonomická bezpečnost nebude,“ řekl.

Současně uvedl, že je pro něj důležité, kdo zvládne vyhrát volby. Právě dostatečný mandát od voličů a zároveň podpora poslanců premiérce Trussové chyběly.

Naopak Boris Johnson dovedl konzervativce v roce 2019 k drtivému vítězství. „Z toho důvodu se v tuto chvíli přikláním k Borisi Johnsonovi,“ uvedl Wallace.

Nástupce Trussové bude znám příští týden

Těžko říct, zda lze tato slova interpretovat jako podporu, ale je nepravděpodobné, že by se Wallace postavil za hlavního favorita, bývalého ministra financí Rishiho Sunaka.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Rishi Sunak (vpravo) a Boris Johnson

Kandidáti na post britského premiéra musí do pondělí odevzdat nejméně 100 podpisů svých kolegů z poslaneckých řad. Vzhledem k vysokému kritériu se tak očekávají maximálně tři kandidáti.

Ještě v pondělí odpoledne se uskuteční první kolo hlasování, kde poslanci jednoho z kandidátu vyřadí. Poté bude rozhodovat členská základna a jméno příštího premiéra či premiérky se veřejnost dozví v pátek 28. října.

Kandidáti na britského premiéra

  • Expremiéra Borise Johnsona zatím veřejně podpořilo 35 poslanců. Podle deníku Daily Mail má aktuálně zajištěnou podporu více než 50 poslanců
  • Bývalý ministr financí Rishi Sunak, který zinscenoval Johnsonovo svržení v červenci, disponuje zatím veřejnou podporou od 56 poslanců
  • Předsedkyně Dolní sněmovny Penny Mordauntová má zatím 16 kolegů, kteří ji veřejně podpořili na nejvyšší exekutivní funkci

O nikom dalším se zatím nemluví. Sázkaři favorizují Sunaka kurzem 1,6, v závěsu za ním je Johnson s kurzem 2,25 a Mordauntová 4,5.

Reklama

Výběr článků

Načítám