Hlavní obsah

Přijďte na pohřeb, vyzývá Rusy tým Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Spolupracovníci ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři, ve čtvrtek vyzvali lidi, aby i přes očekávanou silnou policejní přítomnost přišli na jeho páteční pohřeb. Přípravu smutečního obřadu ale provázejí komplikace – neznámí lidé překazili snahy najmout pohřební vůz, který by tělo Navalného na pohřeb převezl.

Kostel a hřbitov v Moskvě, kde se má konat pohřeb Alexeje NavalnéhoVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí Navalného Kira Jarmyšová řekla, že na pohřeb by měli přijít všichni, komu záleželo na politické práci Navalného.

Tato nejvýznamnější osobnost ruské opozice posledních let upozorňovala například na korupci v řadách představitelů současného režimu v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Od roku 2021 byl Navalnyj ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení.

Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Navalného tým v Rusku marně hledá síň pro veřejné rozloučení s opozičníkem

Evropa

Smuteční obřad začne v pátek ve 14:00 místního času (12:00 SEČ) v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy, kde Navalnyj bydlíval. Pohřben bude na Borisovském hřbitově. Cesta pěšky z chrámu na hřbitov trvá asi půl hodiny.

DPA píše, že se očekává, že na místě bude velké množství příslušníků bezpečnostních složek a že se budou snažit příznivcům Navalného zabránit v tom, aby na pohřeb šli. Jeho tým bude informace z místa zveřejňovat živě na internetu.

Potíže s pohřebním vozem

Jarmyšová ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedla, že neznámí lidé překazili snahy najmout pohřební vůz, který by tělo Navalného převezl. Vyhrožovali prý firmám, jež takové služby poskytují, a nikdo se proto této zakázky neujme. Ivan Ždanov, další ze spolupracovníků Navalného, řekl, že tým si však s touto komplikací poradí. Problémy měl už v uplynulých dnech s nalezením místa pohřbu.

Spolupracovníci Navalného vyzvali také ty, kdo nebudou moci přijít na pohřeb a chtějí mu vzdát hold, aby v pátek v 19:00 hodin (17:00 SEČ) vyrazili na významná místa v různých ruských městech.

Země včetně ČR vyzvaly EU k sankcím proti Rusku kvůli Navalnému

Evropa

Český zástupce na pohřbu bude

Na pohřeb Navalného dorazí i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Čistecký je zástupcem velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky, který už několik měsíců pobývá v Česku.

Spojenci Navalného obviňují prezidenta Putina, že politika nechal zabít, protože šéf Kremlu podle nich nemohl snést to, že by se Navalnyj dostal na svobodu během možné výměny vězňů. Reuters podotýká, že důkazy pro své tvrzení nezveřejnili, ale slibují, že vysvětlí, jak a kým byl zabit.

Kreml popírá, že by měl cokoliv s úmrtím Navalného společného, a tvrdí, že neví nic o tom, že by existovala dohoda o výměně opozičníka za jiného vězně drženého v zahraničí. Na Navalného úmrtím listu stojí, že zemřel z přirozených příčin.

Teď měl sedět v tomto křesle. Den před smrtí Navalného se domluvila výměna za vraha z FSB

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám