Hlavní obsah

Při úderu na letiště Belbek na Krymu mohl zemřít další ruský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při středečním ukrajinském raketovém útoku na leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymu byl mezi deseti ruskými důstojníky zabit i generálporučík Alexandr Tatarenko, napsal v pátek telegramový kanál Krymskyj věter. Zprávu následně přebrala velká ukrajinská média. Úder na základnu Belbek přitom naznačil už ve středu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Zvěsti o Tatarenkově smrti zatím ani jedna strana oficiálně nekomentovala.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z videa zachycující údajnou explozi na letecké základně Belbek

Článek

„Deset ruských vojáků bylo eliminováno, včetně velitele letecké perutě generálporučíka Alexandra Tatarenka. Dvě střely zasáhly velitelské stanoviště 38. stíhacího leteckého pluku, další střela zaútočila na komunikační bod letiště. Ukrajinské ozbrojené síly vypustily řízené střely podél tras, které byly pro Rusy neočekávané: většina z nich proletěla nad vodní hladinou Černého moře,“ píše kanál Krymskyj věter, který vystupuje jako ruský, ale dlouhodobě informuje spíše z ukrajinských pozic. Na ukrajinské straně se bez uvedení zdroje místy psalo dokonce o 12 zabitých vojácích a 10 raněných.

Šéf ukrajinského letectva Oleščuk už ve středu na svém telegramovém účtu naznačil, že Kyjev na základnu Belbek udeřil, když zveřejnil video zachycující stoupající kouř hustého černého dýmu. „Věděli jste, že 204. brigáda taktického letectva Sevastopol je součástí Vzdušných sil ozbrojených sil Ukrajiny? A její stálou základnou je letiště Belbek! Ukrajinští letci se jistě vrátí na své domovské letiště. Prozatím děkuji všem, kdo se podílí na čištění Krymu od ruské přítomnosti,“ napsal k tomu.

Rusové potvrdili smrt generála Zavadského

Evropa

Letiště Belbek bylo terčem ukrajinských útoků už dříve. Jde o základnu ruského 38. stíhacího leteckého pluku, umístěny tu jsou mimo jiné letouny Su-30SM2 a Su-27.

„Na letiště bylo vypáleno sedm britsko-francouzských střel Storm Shadow/SCALP ALCM. Čtyři byly sestřeleny silami protivzdušné obrany, tři zasáhly cíl,“ napsal britský listu The Sun s odvoláním na telegramový kanál Dosje špiona s tím, že dvě rakety zasáhly velitelské stanoviště 38. stíhacího leteckého pluku.

Pokud by se Tatarenkova smrt potvrdila, mohlo by jít už o 13. ruského generála zabitého od začátku invaze na Ukrajinu, napsal The Sun. Podle něj třiašedesátiletý Tatarenko zřejmě již odešel do důchodu, ale během války se opět vrátil do služby. Dříve býval pilotem na letounech Su-17, Su-27 a An-26.

V roce 1981 absolvoval Vyšší vojenskou leteckou školu pilotů a navigátorů PVO Stavropol, v roce pak 1994 Vojenskou akademii protivzdušné obrany a v roce 2008 Vojenskou akademii Generálního štábu Ozbrojených sil Ruska.

Zemřel generál odpovědný za ruské selhání v Charkovské oblasti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám