Hlavní obsah

Zemřel generál odpovědný za ruské selhání v Charkovské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku zemřel generál, který velel ruským invazním jednotkám na Ukrajině. Generálu Gennadiji Židkovi, bývalému veliteli ruského Východního okruhu a někdejšímu náměstkovi ministra obrany, bylo 57 let. Podle gubernátora Chabarovské oblasti Michaila Děgťarjova zemřel „po dlouhé nemoci v Moskvě“.

Foto: Profimedia.cz

Za syrské tažení ruský prezident Vladimir Putin generála Gennadije Židka (vlevo) v roce 2017 vyznamenal

Článek

„Právě takovým velitelům, jako byl generál Židko, se říká vojevůdci,“ prohlásil ve středu Děgťarjov. „Měl jsem to štěstí, že jsem ho znal,“ dodal.

Židko se ale na Ukrajině jako vojevůdce neprojevil. Absolvent Vyšší tankové velitelské školy v Taškentu a někdejší velitel ruských vojsk v Sýrii podle listu The Moscow Times velel ruským invazním jednotkám od května 2022. Nahradil generála Alexandra Dvornikova, který odstoupil v dubnu poté, co ruští vojáci museli ustoupit od Kyjeva.

Ani Židko se neudržel

Po příchodu Židka ale ruská armáda utrpěla ještě větší porážky: v srpnu 2022 musela ustoupit z téměř celé Charkovské oblasti a zhoršila se také situace Rusů v Chersonu, který museli v listopadu opustit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Generál Sergej Surovikin

To už ale Židko ruským jednotkám na Ukrajině nevelel. Loni v říjnu přišel o všechny své funkce včetně postu náměstka ministra obrany.

Na „ukrajinské frontě“ Židka nahradil generál Sergej Surovikin, jenž neslavně proslul masivními údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, ale po nepovedeném povstání wagnerovců a jejich šéfa Jevgenije Prigožina se ocitl v domácím vězení.

Putinova škatulata

Ruským vojskům v napadené zemi v té době už velel Valerij Gerasimov, který zároveň zastává funkci náčelníka generálního štábu.

Ruský prezident Vladimir Putin podle magazínu Newsweek vyměnil už nejméně šest generálů z velitelských struktur „speciální vojenské operace“, jak válku na Ukrajině Rusové povinně nazývají. Dalších nejméně deset ruských generálů přišlo o život na ukrajinských bojištích, uvedl Newsweek.

Ruský generál Surovikin je v domácím vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám