Hlavní obsah

Rusové potvrdili smrt generála Zavadského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generál Vladimir Zavadskij zemřel při „plnění svých povinností v rámci speciální vojenské operace“ na Ukrajině, oznámila v pondělí agentura TASS s odvoláním na gubernátora Voroněžské oblasti Alexandra Guseva. Rusko tak oficiálně potvrdilo smrt zástupce velitele 14. armádního sboru, o níž se na sociálních sítích psalo už minulý týden.

Foto: Síť X/ Anton Heraščenko

Generál Vladimir Zavadskij

Článek

Gusev na telegramu vyjádřil soustrast rodině a přátelům Zavadského. Podle něj byl generál „věrný své povinnosti obránce vlasti až do konce“.

„Kamkoli ho vlast poslala, byl ukázkovým příkladem věrnosti armádě, o čemž svědčí četná ocenění, která získal. Jsem přesvědčen, že jméno Vladimira Zavadského, odvážného člověka, skutečného generála a čestného člověka, zůstane navždy zapsáno zlatým písmem v knize odvahy a cti ve službě vlasti,“ doplnil podle agentury TASS.

O smrti Zavadského informovala mimo jiné agentura Novorossija, zřízená skupinou Cargrad Media pravoslavného oligarchy Konstantina Malafejeva. Podle ní sedmačtyřicetiletý generál přišel o život u města Izjum v Charkovské oblasti tak, že šlápl na minu.

Zavadskij v letech 2018 až 2020 velel elitní jednotce v Moskevské oblasti, Kantěmirovské tankové divizi. V době smrti byl zástupcem velitele 14. armádního sboru, který v mírových dobách býval dislokován v Murmanské oblasti na severu evropského Ruska a byl podřízen velení Severní flotily ruského vojenského námořnictva.

Ruský generál Sviridov s manželkou nalezeni mrtví

Evropa

Zavadskij je podle stanice BBC už sedmý generálem, který přišel o život v rámci speciální vojenské operce, jak Rusové válku na Ukrajině nazývají. Mezi prvními byl Andrej Suchověckij a v prvních čtyřech měsících války to byl také Vladmir Frolov, Kanamat Botašev a Roman Kutuzov. Od června do listopadu letošního roku pak další dva – náčelník štábu 35. kombinované zbrojní armády Ruska Sergej Gorjačov a Oleg Cokov, zástupce velitele Jižního vojenského okruhu.

Podle BBC experti soudí, že to může souviset se „zvláštnostmi“ ruské armády. Například během první fáze invaze na Ukrajinu museli být generálové kvůli rozsáhlým problémům se zřízením bezpečných komunikačních kanálů a logistikou osobně blízko předních linií, čímž výrazně zvýšili riziko své smrti. Později začali umírat kvůli přesným zásahům dalekonosných dělostřeleckých systémů.

Šlápl na minu. Rusové přišli na Ukrajině o dalšího generála

Evropa

Výběr článků

Načítám