Hlavní obsah

Převaděči dostali v Maďarsku doživotí za smrt 71 migrantů v chladírenském autě

Szeged

Doživotní vězení uložil maďarský odvolací soud v Szegedu hlavním obžalovaným za smrt 71 migrantů v chladicím voze v roce 2015. V první instanci dostali 25 let. Potrestáni jsou jeden Afghánec, který byl šéfem převaděčské skupiny, a tři občané Bulharska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s převaděči v MaďarskuVideo: Reuters

 
Článek

Maďarská prokuratura žádala pro čtveřici hlavních pachatelů doživotí a proti loňskému verdiktu se odvolala. [celá zpráva] V případu bylo obviněno celkem 14 členů převaděčské skupiny, z nichž tři jsou na útěku. V průběhu procesu bylo vyslechnuto 284 svědků a 15 expertů.

Prokurátor Gábor Schmidt loni v závěrečné řeči řekl, že šéf gangu pašeráků zakázal řidiči chladírenského vozu, aby zastavil, a vůz tak pokračoval v jízdě, i když dusící se migranti zoufale bouchali zevnitř na stěny a chtěli se dostat ven.[celá zpráva]

Tři ze čtyř hlavních odsouzených dostali v odvolacím procesu doživotí bez možnosti žádat o propuštění, čtvrtý tak může učinit po odpykání 30 let vězení. Deset dalších spolupachatelů stráví za mřížemi čtyři až osm let, a to bez možnosti předčasného propuštění, napsala agentura MTI.

„Utrpení uvnitř kamionu je nepředstavitelné, stejně jako naprostá lhostejnost pachatelů projevená vůči smrti těchto 71 lidí. Proto není pochyb, že jediným trestem pro ty, kdo hráli hlavní roli, je za jejich zločin trest nejvyšší, což je doživotí bez možnosti předčasného propuštění," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Erik Mezölaki.

Brutální převaděči

Převaděčská skupina, naložila skupinu 71 migrantů 26. srpna 2015 u maďarské obce Röszke. Nákladní prostor chladírenského vozu se zevnitř nedal otevřít. Osm žen, čtyři děti a 59 mužů se začalo dusit. Podle lékařů migranti zahynuli ještě na maďarském území, a proto se soud konal v Maďarsku.

Vůdce skupiny měl řidiči nařídit, aby nezastavoval, protože pokud migranty včas nedoručí do Rakouska, přijdou o 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Řidič překročil hranice do Rakouska na přechodu Hegyeshalom-Nickelsdorf. Krátce na to řidič vůz odstavil přímo na dálnici A4 u obce Parndorf nedaleko hranic s Maďarskem a z místa odjel jiným vozem. Opuštěný chladírenský vůz i hrůzný náklad objevila rakouská policie 27. srpna 2015.

Hlavou převaděčského gangu byl tehdy třicetiletý Afghánec, jenž v Maďarsku získal status mezinárodně chráněné osoby, o který později přišel.

Od února do srpna 2015 uskutečnila tato skupina 31 převaděčských akcí a propašovala do Rakouska a Německa 1200 lidí.ve všech případech byli podmínky při převozu katastrofální a hrozily smrtí převáděných.

Reklama

Výběr článků

Načítám