Hlavní obsah

Za smrt 71 migrantů v chladírenském voze chtějí maďarští žalobci pro pašeráky doživotí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kecskemét

Doživotní tresty vězení žádá maďarská prokuratura pro čtyři hlavní obžalované v procesu týkajícím se úmrtí 71 migrantů v roce 2015 v chladírenském voze. Prokurátor Gábor Schmidt to navrhl ve své závěrečné řeči, kterou přednesl před soudem v maďarském městě Kecskemét. Soudce János Jádi agentuře MTI naznačil, že rozsudek by mohl vynést 14. června.

Foto: MTI

Policisté přivádějí pašeráky k soudu

Článek

Schmidt ve své závěrečné řeči řekl, že šéf gangu pašeráků zakázal řidiči chladírenského vozu, aby zastavil, a vůz tak pokračoval v jízdě, i když dusící se migranti zoufale bouchali zevnitř na stěny a chtěli se dostat ven.

Vůdce skupiny měl řidiči nařídit, aby nezastavoval, protože pokud migranty včas nedoručí do Rakouska, přijdou o 100 tisíc eur (2,5 miliónu korun). „Pachatelům bylo přitom jasné, že ve hře jsou životy lidí,“ řekl prokurátor.

Soud s pašeráky lidí

Během procesu bylo vyslechnuto 284 svědků a 15 expertů. V případu je obviněno celkem 14 členů převaděčské skupiny, z nichž tři jsou na útěku. Šéfem gangu byl Afghánec a jeho členy byli občané Bulharska a Afghánistánu. Od února do srpna 2015 uskutečnila tato skupina 31 převaděčských akcí a propašovala do Rakouska a Německa 1200 lidí.

Foto: MTI

Soud s převaděči foto

Převaděči naložili skupinu 71 migrantů u maďarské obce Röszke 26. srpna 2015. Nákladní prostor chladírenského vozu se zevnitř nedal otevřít. Osm žen, čtyři děti a 59 mužů se záhy začalo dusit. Řidič slyšel, že migranti zoufale bouchají, ale na příkaz šéfa skupiny nezastavil.

Podle lékařů migranti zahynuli ještě na maďarském území. Řidič překročil hranice do Rakouska na přechodu Hegyeshalom-Nickelsdorf. Krátce na to řidič vůz odstavil přímo na dálnici A4 u obce Parndorf a z místa odjel jiným vozem. Opuštěný chladírenský vůz i hrůzný náklad objevila rakouská policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám