Hlavní obsah

Přestaňte se vměšovat na Ukrajině, vyzvala G7 Rusko. Ukažte důkazy, opáčil Putin

– Brusel/Moskva

Nejvyspělejší země světa ze skupiny G7 vyzvaly ve středu Rusko, aby přestalo „brutálně” zasahovat na Ukrajině, na jejímž východě bojuje armáda se separatisty. Ruský prezident Vladimir Putin nicméně tentýž den v rozhovoru pro francouzská média jakékoli ruské vměšování v této zemi znovu popřel a USA vyzval, ať podají důkazy.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Jednotně odsuzujeme pokračující porušování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny Ruskou federací. Nelegální zábor Krymu Ruskem a akce vedoucí k destabilizaci východní Ukrajiny jsou nepřijatelné a musí skončit," uvedli ve společném prohlášení představitelé G7 a dodali, že takové akce jsou porušením „základních principů mezinárodního práva a měly by být předmětem obav pro všechny národy“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Nemůžeme si dovolit další destabilizaci na Ukrajině," prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. "Pokud nedosáhneme pokroku v otázkách, které musíme vyřešit, je zde možnost sankcí, a to i těžkých sankcí," varovala Moskvu. Šlo by už o třetí vlnu sankcí, jež by se tentokrát mohly týkat celých odvětví ekonomiky včetně energetiky.

Účastníci summitu, který se konal poprvé po 17 letech bez účasti Ruska kvůli jeho jarnímu záboru Krymu, se ale podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea zároveň shodli na tom, že je zapotřebí nadále povzbuzovat dialog a zmírňování napětí.

Putin: Chci důkazy

Putin v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 a televizní stanici TF1 předtím prohlásil, že o přítomnosti ruských diverzantů na Ukrajině nejsou žádné důkazy. "Opakuji vám: v jihovýchodní Ukrajině nejsou žádné ruské síly, žádný ruský instruktor. Nebyli tam a nejsou tam," řekl Putin.

Následně ruský prezident vyzval Spojené státy, aby o ruském vměšování předložily důkazy.

"Důkazy! Ať je ukážou," prohlásil. "Viděli jsme, všichni jsme viděli, jak (někdejší) americký ministr zahraničí (Colin Powell) podával důkazy o přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku," dodala hlava ruského státu s odkazem na nepodložená americká obvinění z roku 2003, která měla ospravedlnit vojenský zásah proti iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

"Tvrdit něco, to je jedna věc. Mít důkazy, to je něco jiného. Opakuji vám: v jihovýchodní Ukrajině nejsou žádné ruské síly, žádný ruský instruktor. Nebyli tam a nejsou tam," řekl Putin navzdory tomu, že ukrajinští pohraničníci pravidelně podávají zprávy o vozidlech přivážejících zbraně z Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám