Hlavní obsah

Přesídlovací akcie pojali Číňané jako vítanou vstupenku do Unie

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko dosud vydalo 3649 povolení k pobytu v rámci prodeje tzv. přesídlovacích státních akcií, které umožňují cizincům zrychlené udělení pobytu. Zájem projevili především Číňané a Rusové, kteří se však poté stejně usídlí v jiné zemi EU.

Foto: www.sxc.hu

Až 85 procent zájemců o tzv. přesídlovací akcie tvoří Číňané a sedm procent lidé z Ruska

Článek

Přistěhovalecký úřad uvedl, že od roku 2015 vydal 3649 povolení. Dalšími zájemci jsou i občané arabských zemí z oblasti Perského zálivu. Až 85 procent však tvoří Číňané a sedm procent lidé z Ruska.

Letošní červenec je rekordní. Stát prodal 822 akcií v hodnotě 50 tisíc eur (1,3 mil. Kč) za kus. Povolení k pobytu vydávají maďarské státní orgány při koupi akcií v nejnižší možné hodnotě 300 tisíc eur (8,1 mil. Kč).

Podle toho je možné odhadnout, že akcie v červenci koupilo 137 cizinců. Od začátku letošního roku koupilo akcie 426 občanů jiných zemí.

Mizí stejně jinam

Opoziční strana Politika může být jiná (LMP) upozornila, že ti, kdo si de facto koupili právo na pobyt, se v zemi nikdy neusadí.

„Obdrží maďarské dokumenty, s nimiž mohou bez sebemenších potíží vstoupit na území EU. V Maďarsku se ani neobjeví a nikdy se nedozvíme, s kým jsme vlastně měli co do činění,“ uvedl předseda LMP Ákos Hadházy.

Podle strany na celém obchodě s přesídlovacími státními akciemi vydělávají hlavně firmy blízké vládní straně FIDESZ premiéra Viktora Orbána.

Obchod běží už tři roky
Maďarsko odstartovalo prodej přesídlovacích státních akcií v roce 2013
Minimální částka nákupu původně činila 250 tisíc eur
V roce 2015 se zvýšila na 300 tisíc eur
Povolení k pobytu vydávají úřady do 30 dnů

Reklama

Výběr článků

Načítám