Hlavní obsah

Povinná vojna v Německu? Nemáme síly, čas ani peníze, říká tamní ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr obrany Boris Pistorius nepovažuje znovuzavedení povinné vojenské služby za řešení personálních problémů bundeswehru v příštích letech.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr obrany Boris Pistorius minulý týden na tiskové konferenci v Berlíně

Článek

„Povinná vojenská služba by nepomohla být dostatečně rychle, zejména protože by vázala síly, čas a peníze, které v tuto chvíli nemáme,“ řekl o víkendu podle webu týdeníku Der Stern na Dni bundeswehru v dolnosaském Bückeburgu.

Připustil však, že počet lidí, které je třeba pro německé ozbrojené síly získat, je však značný.

Pistorius však počítá s dobrovolným náborem. Švédský model znovuzavedení povinné vojenské služby však nezavrhl.

Uspořádáme v Berlíně vojenskou přehlídku, pohrozil Medvěděv

Zahraniční

„Výzvou zůstává představit atraktivitu vojenské služby pro stále početně slabší ročníky, aby každý pochopil, že bundeswehr je skvělý zaměstnavatel,“ uvedl německý šéf resortu obrany.

V posledních desetiletích je bundeswehr stále méně vnímán jako armáda pro krizové zásahy v zahraničí, dodal ministr.

„Se zrušením povinné vojenské služby se zároveň zpřetrhaly vazby na část společnosti. Dříve se říkalo, že u každého druhého kuchyňského stolu sedí odvedenec. Takže spojení s rodinami, a tedy i se společností, fungovalo,“ dodal Pistorius s tím, že bundeswehr se nyní musí opět zviditelnit.

Bundeswehr s cizinci?

Pistorius poukázal na to, že chce v budoucnu nabídnout více možností, jak krátce okusit bundeswehr.

„Mladí muži a ženy by se mohli stáží po určitou dobu podílet na každodenním životě vojáků a poznat jejich postupy. Tímto způsobem bychom mohli v mladých lidech vzbudit zájem o vstup do armády,“ upřesnil

Pistorius považuje za hodné diskuse i další modely dobrovolného náboru. Patří k nim podle něj i přijímání občanů Evropské unie do německé armády, jak to už svým ozbrojeným silám umožňují Francie a Španělsko.

Pistorius nevylučuje ani přijímání dětí narozených v Německu migrantům bez německého pasu. „V zásadě je pro mě myslitelné i to, že by někdo bez německého pasu mohl vstoupit do bundeswehru,“ podotkl.

Odmítá však, že by to spojoval s perspektivou získání občanství.

Zrušena po 45 letech

O možnosti obnovit odvody diskutovali letos v únoru poslanci Spolkového sněmu. „Bylo chybou zrušit povinnou vojenskou službu,“ otevřel tehdy podle stanice Deutsche Welle Pistorius debatu, která však nevyústila do žádného konkrétního závěru.

Povinnou vojenskou službu Německo zrušilo po 45 letech k 1. červenci 2011 ve snaze armádu profesionalizovat a snížit počet aktivních vojáků.

Společně s povinnou „vojnou“ skončila také náhradní civilní služba, kterou mohli vykonávat ti, kdo odmítli službu se zbraní nebo nebyli pro vojnu z různých důvodů způsobilí. Zájem o nástupnickou Spolkovou dobrovolnou službu však zůstával slabý.

Bundeswehr vznikl 12. listopadu 1955 v tehdejším západním Německu. Služba v ozbrojených silách Spolkové republiky byla zpočátku dobrovolná, v roce 1956 však zavedla všeobecnou brannou povinnost.

Ukrajinské údery na Rusko? Pokud nepůjde o města, tak klidně, řekl šéf německé obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám