Hlavní obsah

Německá armáda je před kolapsem, varuje výroční zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá armáda je momentálně v horším stavu než před rokem, kdy začala invaze Ruska na Ukrajinu. Uvádí to výroční zpráva parlamentní zmocněnkyně pro obranu, poslankyně Evy Höglové (SPD).

Foto: Profimedia.cz

Němečtí vojáci. Ilustrační foto.

Článek

„Bundeswehr má od všeho příliš málo a od ruské invaze má ještě méně,“ řekla Höglová. Německá armáda v loňském roce nedostala ani cent ze zvláštního zbrojního fondu o objemu 100 miliard eur (2,4 bilionu korun) a vše příliš dlouho trvá, píše se ve výroční zprávě.

„Ze 100 miliard eur se v roce 2022 k armádě nedostalo ani jediné euro,“ řekla Höglová.

Zvláštní zbrojní fond se 100 miliardami eur na modernizaci armády slíbil kancléř Olaf Scholz krátce po loňské ruské invazi na Ukrajinu, oznámil tehdy rovněž okamžité navýšení výdajů na obranu nejméně na dvě procenta výkonu ekonomiky, jak se státy Severoatlantické aliance dohodly.

„Naši vojáci podporují Ukrajinu, i když jim to dělá záseky do jejich zásob, houfnice, raketomety nebo tanky Leopard se předávají Kyjevu,“ uvedla poslankyně.

Kritizovala také pomalost, kterou provázejí investice. „Zadávání veřejných zakázek je příliš těžkopádné, všechno příliš dlouho trvá,“ řekla Höglová. „V okamžiku, kdy bude houfnice předána Ukrajině, musí už být objednávka nové houfnice,“ dodala.

Problémem je i personální podstav. V loňském roce čítala německá armáda 183 695 vojáků. Poslankyně pochybuje, že do roku 2031 se dosáhne cíle 203 tisíc vojáků.

V současné době téměř 20 tisíc pozic zůstává neobsazených. Problémem je i věk vojáků. „Bundeswehr stárne, v roce 2022 činil průměrný věk 33,5 roku,“ uvedla.

Höglová ostře kritizovala stav mnoha německých kasáren, v nichž chybějí toalety, jsou špinavé sprchy a není k dispozici wi-fi.

Výroční zpráva poukazuje také na to, že 100miliardový zbrojní fond nebude stačit, neboť podle vojenských expertů by vojsko na svou transformaci potřebovalo 300 miliard eur (7,1 bilionu Kč).

Německo zahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám