Hlavní obsah

Poslední záběry Alexeje Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední záběry Alexeje Navalného pochází ze čtvrtečního soudního jednání. Dobírá si na nich soudce i další účastníky líčení. Navalnyj si stěžoval na četné tresty a pokuty, které během svého uvěznění v trestanecké kolonii Polární vlk dostával.

Poslední záběry Alexeje Navalného z 15. února 2024Video: Reuters

 
Článek

„Vaše ctihodnosti. Pošlu vám číslo svého osobního účtu, kam mi můžete poslat peníze z vašeho obrovského platu federálního soudce, protože mně peníze kvůli vašim rozhodnutím docházejí,“ hořce vtipkoval Navalnyj, když si stěžoval na to, že dostává ve věznici nesmyslné pokuty.

Vypadal zdravý

„Vypadal zdravý a v dobré kondici,“ poznamenal na síti X po skonu opozičního lídra poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

V lednu se Navalnyj objevil opět během videohovoru ze soudního jednání a následně byl zveřejněn záznam na jeho telegramovém účtu.

Navalnému ve vězení možná podávají jed, upozorňuje jeho spolupracovnice

Evropa

Jakmile po transportu do nového vězení vyšel z karantény, hned jej zavřeli na samotku na sedm dní, protože „odsouzený Navalnyj se nepředstavil podle předpisů, nereaguje na výchovnou práci a nevyvozuje z toho náležité závěry“. V izolaci musel chodit v drsné sibiřské zimě na vycházky o půl sedmé ráno a k dispozici měl dvorek o rozměrech jedenáct krát tři kroky.

Záběry Alexeje Navalného z 11. ledna 2024Video: Reuters

Minus 32 stupňů

„Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,“ vylíčil v příspěvku, který agentura Reuters charakterizovala jako „nabitý sarkasmem“.

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve věku 47 let v trestanecké kolonii v Rusku. Podle ruské agentury Ria Novosti zemřel ve středu v Jamalo-něneckém autonomním okruhu v ruské Ťumenské oblasti. List Kommersant uvedl, že Navalnyj zemřel na „krevní sraženinu“.

Zabil ho Putin, ruským úřadům nevěříme, vzkázal Navalného tým

Evropa

Ruský právník a politický aktivista Alexej Navalnyj byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice. V minulosti byl otráven, ruský opozičník z toho vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili. Za mřížemi byl už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Do trestanecké kolonie Polarnyj volk (Polární vlk) na Sibiři jej přesunuli loni krátce před Vánoci.

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám