Hlavní obsah

Navalnému ve vězení možná podávají jed, upozorňuje jeho spolupracovnice

– Moskva

Za zhoršením zdravotního stavu vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného by mohla být další otrava, řekla agentuře AP Navalného spolupracovnice Anna Vedutaová. Navalného právník Vadim Kobzev v úterý upozornil, že známý kritik Kremlu je nemocný, ale že správa věznice mu odpírá péči a umístila ho už poněkolikáté na samotku.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u moskevského soudu

Článek

„Domníváme se, že dostává malé dávky jedu,“ sdělila agentuře Vedutaová, která pracuje z Washingtonu pro Navalného Fond boje proti korupci. Jed podle ní přitom Navalnyj patrně dostává v neznámých pilulkách.

V noci z pátku na sobotu k Navalnému volali záchranku kvůli akutním problémům se žaludkem, napsal v úterý Kobzev na svém twitterovém účtu. Uvedl také, že jeho klient trpí neznámou nemocí, s níž ho nikdo neléčí.

Právník rovněž upozornil, že podle lékařských záznamů Navalnyj za 15 dní během předchozího pobytu na samotce zhubl osm kilo, a uvedl, že bude žádat provedení toxikologických a radiologických testů.

Šestačtyřicetiletý opoziční předák se v roce 2020 několik měsíců zotavoval v Německu z otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová látka ze skupiny novičok. Ze zosnování otravy obvinil Kreml, ten to ale odmítá a popírá i to, že by byl Navalnyj vůbec terčem podobného útoku.

Navalnyj si nyní v Rusku odpykává 11,5 roku vězení. Za mřížemi se ocitl poté, co ho soud uznal vinným z podvodů a pohrdání soudem v případech, které byly podle Navalného vykonstruované s cílem ho umlčet, připomíná agentura Reuters.

Od loňského léta je Navalnyj na samotce už potřinácté, upozornila agentura DPA. V této cele panují mimořádně přísné podmínky. Vězeň v ní například nesmí mít žádné osobní věci, nemůže telefonovat, dostávat balíčky a nemá přístup k informacím.

Navalnyj je nemocný a má „extrémně pekelné“ podmínky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám