Hlavní obsah

Poslanec požaduje stažení Rusů z území Litevského velkoknížectví

– Vilnius

Osobitě zareagoval litevský poslanec Matas Maldeikis na ruské požadavky stáhnout alianční vojáky z východoevropských zemí a vrátit situaci do roku 1997, kdy ještě žádná z nich nebyla v NATO. Maldeikis naopak požaduje, aby ruští vojáci opustili všechna území bývalého Litevského velkoknížectví.

Foto: Reuters

Litevský poslanec Matas Maldeikis

Článek

„Požaduji okamžité stažení ruských vojáků z historické sféry vlivu Litevského velkoknížectví, včetně Běloruska a Ukrajiny. Ruská expanze na západ od anexe Novgorodu v roce 1478 je nehoráznou provokací,“ uvedl Maldeikis.

Maldeikis ukázal na absurditu návratu k situaci před lety a požadavků na historická území, které vedly například k balkánským válkám v devadesátých letech.

V roce 1997 přitom ještě nebyly žádné východoevropské země členy NATO, Česká republika, Polsko a Maďarsko do něj vstoupily v roce 1999, Pobaltské země, Slovensko, Slovinsko a Rumunsko s Bulharskem v roce 2004.

Rusko zveřejnilo nehorázné požadavky

Zahraniční

Pobaltské státy jsou přitom závislé na střežení svého vzdušného prostoru aliančními zeměmi, které na to mají prostředky, takže pro ně ruský požadavek představuje bezprostřední ohrožení.

Stoltenberg: NATO ruské požadavky nepřijme, s Moskvou je ale ochotné dál jednat

Evropa

Mocné Litevské velkoknížectví

Litevské velkoknížectví existovalo od 13. století do roku 1795, přičemž se rozkládalo na území Litvy, Běloruska, části severovýchodního Polska, střední a západní Ukrajiny a západní části Ruska.

V době největšího rozmachu v roce 1430 ovládalo Kyjev, Poltavu, Branjsk i Kursk Bělgorod.

Rusko na Velkoknížectví tlačilo, v poslancem zmiňovaném roce 1478 porazilo bojarskou republiku a podřídilo si Novgorod.

Při válkách v letech 1503 a 1514 ztratilo Velkoknížectví rozsáhlá území, včetně Černigova, Gomelu a Smolensku.

Pomozte nám rozdělit Ukrajinu, žádá Polsko dopis z ruské Dumy

Evropa

Ještě v roce 1619 však bylo součástí Polsko-litevské unie. Ta zanikla pří trojím dělení Polska mezi Rusko, Prusko a Rakousko v letech 1772 až 1795.

Reklama

Výběr článků

Načítám