Hlavní obsah

Polští houbaři zastavili americkou tankovou jednotku

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Velké a kuriózní překvapení zažili minulý víkend příslušníci americké tankové jednotky dislokované od letošního ledna na vojenské základně u města Zaháň (Żagań) na jihozápadě Polska. Na poslední chvíli museli odvolat dlouho plánované cvičení na tamní tankodromu, protože jim doslova vpadly do cesty houfy polských houbařů.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký tank M1A1 Abrams při cvičných střelbách

Článek

Když už v amerických tancích typu Abrams burácely motory a vše bylo připravené na střelby, začali do vojenského výcvikového prostoru ve velkém pronikat místní i přespolní houbaři. Bez nejmenšího zaváhání zcela ignorovali dvojjazyčné polské i anglické nápisy o zákazu vstupu civilního obyvatelstva na polygon, protože hrozí nebezpečí.

Až přestanou růst

O události informovala v pátek polská média.

„Polákům ve sběru hřibů, které se nyní v hojném počtu objevily i v lesích patřících k vojenské základně v Zaháni, nezabránila ani americká armáda. Musela před nimi ustoupit,“ vylíčil polský deník Fakt.

„Zapálení houbaři zastavili americké tanky,“ hlásal titulek listu Gazeta Wyborcza. Ten také dodal, že velitelé rozbíhající se manévry nakonec zastavili a odvolali. Cvičení se uskuteční v náhradním termínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám