Hlavní obsah

Polsko se v uprchlické krizi neobejde bez unijních peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polskou hranici překročilo od prvních hodin ruského vpádu na Ukrajinu 2,75 milionu běženců, přibližně 2,2 milionu našlo u svého západního souseda dočasný domov.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Uprchlící na ukrajinsko-polském přechodu Medyka.

Článek

Žádná jiná země nepřijala tolik ukrajinských utečenců. Jejich počet je ve zhruba 38milionovém Polsku například dvakrát vyšší než počet uprchlíků, které mnohem bohatší Německo s osmdesáti miliony obyvatel přijalo v letech 2015 a 2016.

Přestože vláda, místní úřady, a především tisíce obyčejných lidí uprchlíkům nezištně pomáhají, čím déle válka na Ukrajině trvá, tím více Poláků přemýšlí, co bude dál.

Města se přes noc rozrostla

Tisíce dobrovolníků, kteří pomáhali zvládnout první vlny běženců, se už vrátily do práce. Učitelé jsou přepracovaní a vyčerpaní, protože musí bez prodlení koordinovat výuku desítek tisíc ukrajinských dětí ve svých třídách s výukou polských žáků.

Polsko: víc uprchlíků se vrací na Ukrajinu, než přichází

Zahraniční

Nároky na práci zdravotníků výrazně vzrostly, přitom před příchodem uprchlíků mělo Polsko nejnižší počet zdravotníků na deset tisíc obyvatel ze všech členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Počet obyvatel velkých měst, jako je Varšava, Krakov, Vratislav a Poznaň, se takřka přes noc zvýšil o desetinu i víc, příliv uprchlíků zasáhl i menší města a venkov, aniž by se na takovou uprchlickou vlnu mohly připravit.

Morawiecki děkuje lidem

Polsko však tuto obrovskou humanitární a logistickou operaci zvládá za pochodu, zatím bez finanční pomoci Evropské unie, ačkoli by ji potřebovalo.

Premiér Mateusz Morawiecki se v minulých dnech netajil tím, že jeho země dosud vydala na ubytování, dopravu, zdravotní péči, sociální pomoc, výuku dětí a finanční podporu uprchlíků přibližně sedm miliard zlotých (asi 37 miliard korun).

Ukrajinské děti „válčí“ v polských školách

Zahraniční

Polský předseda vlády také uvedl, že každý další měsíc bude na tento účel potřebovat v přepočtu nejméně dalších 5,5 miliardy korun. Pokud bude vojenský konflikt na Ukrajině pokračovat, nebo se dokonce rozšíří a do Polska dorazí další utečenci, finanční náklady na pomoc se automaticky zvýší.

„Bez dobré vůle, otevřené náruče a srdcí polských občanů by nebylo možné účinně pomoci tak obrovské vlně lidí v nouzi,“ zdůraznil Morawiecki.

Spolu s dalšími politiky také připomněl, že Polsko v této souvislosti nese obrovskou finanční zátěž a pomoc EU by byla projevem evropské jednoty a solidarity.

Reklama

Výběr článků

Načítám