Hlavní obsah

Polsko se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu, řekl tamní ministr zahraničí Radoslaw Sikorski během setkání se svým českým protějškem Janem Lipavským (Piráti). Šéf polské diplomacie vpředvečer čtvrtečního setkání Visegrádské skupiny v Praze rovněž Česku za zbrojní iniciativu poděkoval.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se svým protějškem Janem Lipavským (Piráti) během středečního setkání v Praze

Článek

„Dokazuje to, že s důmyslností a iniciativou lze ovlivnit osud celé Evropy,“ citovala agentura PAP vyjádření Sikorského k iniciativě.

„Polsko rovněž potvrzuje své závazky a zapojí se jak finančně, tak logisticky, aby pomohlo dostat munici tam, kde je třeba,“ dodal šéf polské diplomacie.

Lipavský a Sikorski potvrdili dřívější informaci, že k plánu na nákup munice se dosud připojilo celkem 18 zemí. Další podrobnosti o iniciativě během společné tiskové konference sdělovat nechtěli. „(Ruský prezident Vladimir) Putin má také uši, nebudeme mu dobývání Ukrajiny usnadňovat,“ vysvětloval polský ministr.

Sikorski odpálil bombu: vojáci NATO už jsou na Ukrajině

Evropa

O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajince, kteří se už přes dva roky brání ruské vojenské agresi, informoval český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února.

Premiér Petr Fiala (ODS) počátkem března oznámil, že vedle závazně potvrzeného nákupu 300 000 nábojů pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200 000 kusů munice.

Klíčový nástroj k poražení Ruska. Pobaltí chválí českou muniční akci pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám