Hlavní obsah

Polsko omezuje podporu a výhody ukrajinským uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Čím dál více Ukrajinců, kteří dorazili do Polska po 24. únoru minulého roku, ztrácí status válečného uprchlíka a s tím spojený ochranný sociální štít. Podle zákona totiž nesmějí opustit polské území na déle než 30 dnů. Ti, kteří tak učinili, jsou po návratu do země považováni za turisty a už nemají právo na bezplatné zdravotnictví, sociální podporu ani přídavky na děti. V případě, že neoprávněně získali finanční podporu, musejí ji vrátit.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Gazeta Wyborcza upozornila na případ Ukrajinky Ludmily, která musela s malým synem kvůli zápalu plic do nemocnice. Tam dítě hospitalizovali. Když pak matce vystavili účet na osm tisíc zlotých (52 tisíc korun), nestačila se divit. Až po chvíli si uvědomila, že byla na Ukrajině zařizovat důležité dokumenty.

„Nikdo mě neupozornil, že jsem ztratila status uprchlíka. Dozvěděla jsem se to v nejhorší chvíli,“ postěžovala si reportérům.

Neoprávněnou pomoc musí vracet

Mnoho uprchlíků dostává výzvu, aby vrátili sociální dávky, které pobírali neoprávněně. Je mezi nimi i Ruslana, která pochází z Chersonu a v současnosti žije v Kališi ve Velkopolském vojvodství.

„Teď se zjistilo, že jsem jistý čas brala přídavky na dítě neoprávněně a musím je vrátit. Peníze jsem utratila, nemám nikoho, kdo by mi pomohl. Nevím, co budu dělat,“ uvedla.

Poláci za holokaustu nebyli svatí, dovolila si říct historička. Jejímu pracovišti hned sebrali peníze

Zahraniční

V Polsku žijí v současnosti asi tři miliony Ukrajinců. Polovina z nich byla v zemi ještě před ruskou agresí vůči své vlasti, uvádějí odhady statistického úřadu. Podle vyjádření ministryně financí Magdaleny Rzeczkowské v Radiu Zet stát doteď vynaložil na podporu ukrajinských uprchlíků kolem 30 miliard zlotých (156 miliard korun) a už musí „přibrzdit“.

Ukrajinci, kteří tak budou v Polsku zůstávat od 1. května letošního roku déle než 180 dnů, budou muset hradit 75 procent nákladů na ubytování a stravu, což dělá 60 zlotých (310 korun) denně.

„Nechceme nikoho připravit o střechu nad hlavou. Tato opatření mají spíš motivační charakter,“ zdůvodnil jejich přijetí náměstek ministra vnitra Paveł Szefernaker.

Ukrajinka s adoptovanými dětmi utekla před válkou. V Polsku je prodávala pedofilům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám