Hlavní obsah

Polské kostely zakázaly při svatbách nevhodné písně. Na seznamu jsou i velké hity

Právo, Pavol Minárik

Katolická církev v Polsku vydala seznam písní, které podle jejích představitelů nejsou vhodné, aby zněly v kostelech během svatebních obřadů. Zařadila mezi ně i ty nejoblíbenější mezi novomanžely, např. Hallelujah (Aleluja) Leonarda Cohena, Ave Maria Johanna Sebastiana Bacha, All You Need Is Love od The Beatles, a nejen ty. Stejně jsou na tom i známé a mimořádně oblíbené písně polských autorů Srdce matky od Mieczyslawa Foga, Neříkej, že to není láska od Piotra Rubika a desítky dalších.

Foto: Profimedia.cz, Právo

V kostele v Krakově se vdávala i bývalá tenistka Agnieszka Radwaňská, která již ukončila kariéru.

Článek

„Katolická církev zakazuje tyto písně, neboť nejsou náboženské a prý se nehodí na tak významnou liturgickou událost, jako je sňatek,“ informoval portál onet.pl. Dodal, že v řadě farností takový zákaz už delší dobu platí a nastávající manželé tam mohou kráčet k oltáři pouze v doprovodu sakrální hudby. „Ta musí být integrální součástí samotného obřadu s důrazem na mučednictví, smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ tvrdí Marcin Sadowski, ředitel Institutu církevní hudby Musicum a kněz v diecézi v Plocku.

Polským katolickým duchovním obzvlášť leží v žaludku během sňatků nejčastěji interpretovaná píseň Aleluja od Leonarda Cohena, zesnulého kanadského básníka a zpěváka. Zatímco Vatikán se sklání s úctou před jeho neobvyklou tvorbou, polská církev mu vyčítá, že ani zdaleka nebyl vzorným věřícím.

Volební kampaň v Polsku posílila homofobii

Evropa

Navíc Aleluja (Chvalte Hospodina, chvalte Pána) přeloženo do polštiny podle kněze Andrzeje Dudky, šéfa Komise božího kultu a sakramentálního života v Tarnovské diecézi, „vůbec není pochvalnou ódou na Boha“. V písničce se podle něho „sice opakuje slovo aleluja, ale ve skutečnosti navazuje na biblický příběh siláka Samsona, který podlehl krásné Dalile, anebo cizoložného krále Davida a nádherné ženy vojáka Uriáše, které mají v podstatě více společného se zradou než se skutečnou láskou.“

Polský biskup vystoupil na kongresu o střízlivosti a poté se zpil pod obraz

Evropa

Církevní hierarchii, ale i běžným katolickým duchovním jde zkrátka o to, „aby si novomanželé uvědomili, že během cesty k oltáři si nemohou dát vyhrávat, co chtějí“, napsal onet.pl. Zároveň uvedl, že církev 17. října a 7. listopadu uspořádá kurzy (v ceně 150 zlotých, v přepočtu 900 korun), kde bude vystupující skupiny nebo jednotlivce školit, co mohou a co nesmí hrát během sňatků v kostele. „Bez jeho absolvování nedostanou souhlas vystupovat v chrámech během svateb.“

Gayové a lesby jsou nemocní a mohli by nás nakazit, děsí se polský poslanec

Zahraniční

Irský příklad

Z reakcí hlavně mladých lidí vyplývá, že ne každému se postoj církve zamlouvá. Někteří připomněli, že v přísně katolickém Irsku duchovní Ray Kelly zpívá v kostele dokonce sám Cohenovu Aleluja novomanželům a nikoho, a už vůbec ne církev, ani nenapadne protestovat. Vydal dokonce dvě desky se skladatelovými písněmi, které sám nazpíval, a zisk z nich poslal na charitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám