Hlavní obsah

Polský biskup vystoupil na kongresu o střízlivosti a poté se zpil pod obraz

Právo, pm

Katolický biskup Edward Janiak z polského Kališe neprožívá zrovna dobré období. Před pár dny ho v noci přivezli na pohotovost městské nemocnice v bezvědomí s podezřením na mrtvici. Lékaři bleskově učinili několik důležitých vyšetření včetně tomografie mozku. Výsledky ale pouze poukázaly na fakt, že biskup měl v krvi tři a půl promile alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po vyšetření dostal infuzi, která církevního představitele postavila na nohy, a on ještě v noci opustil nemocnici,“ informovala Gazeta Wyborcza.

Podobné situace mohou nastat skoro u kohokoli, rozdíl je ale v tom, že biskup krátce před incidentem vystoupil na kongresu o střízlivosti, který organizovala polská katolická církev, a to se zásadním projevem na téma Alkoholismus – velké morální zlo. Veřejně odsoudil nadměrnou konzumaci alkoholu ve společnosti, načež sám onoho večera zvládl vypít 0,7 litru vodky a opil se do němoty.

Hra na schovávanou. Polský dokument zobrazuje bezradnost obětí pedofilních kněží

Evropa

Není to však největším Janiakovým hříchem. Nedávno vydaný druhý díl dokumentárního filmu Tomasze Siekelského o pedofilii v polské katolické církvi s názvem Hra na schovávanou vykresluje Janiaka jako člověka, který několik let úmyslně kryl pedofilní činnost jednoho ze svých podřízených, kněze Arkadiusze.

Nikomu to neříkej. Polský dokument přináší svědectví o pedofilních kněžích

Zahraniční

Ten pohlavně zneužil vícero chlapců ve věku od 7 do 13 let a biskup Janiak vždy, když to vyšlo najevo, přemístil hříšníka do jiné farnosti, kde věřící nic netušili a kde vzápětí začalo všechno znovu.

Hrozí mu „padák“ za utajování pedofilie

Kališského biskupa v současnosti vyšetřuje nejen policie, ale také polský episkopát i Vatikán, podle kterého „církevní hierarchie má povinnost informovat o pedofilních činech duchovních“. „Janiakovi hrozí, že bude prvním polským biskupem, kterého Vatikán za utajování pedofilie v katolické církvi odvolá z funkcí,“ upozornila Gazeta Wyborcza.

Reklama

Výběr článků

Načítám