Hlavní obsah

Gayové a lesby jsou nemocní a mohli by nás nakazit, děsí se polský poslanec

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé s menšinovou sexuální orientací jsou nemocní lidé, kteří by se měli lečit a jejichž nemoc je nakažlivá. Vyjádření zastupitele polského města Ryki není v zemi ojedinělé. Od loňského podzimu už ve více než sto polských měst a obcí vyhlásili zastupitelé „zóny bez LGBT.” Otázka sexuálních menšin pronikla i do prezidentské kampaně.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Happening na podporu LGBT ve Varšavě. Ilustrační foto

Článek

Samosprávy ve více než sto městech a obcích, tedy na třetině polského území se 12 miliony obyvatel, přijaly od loňska usnesení o vytvoření zón bez sexuálních menšin LGBT.

Hlavně v Lubelském, Podkarpatském, Swietokrzyském, Lodžském a Malopolském vojvodství místní poslanci označili tyto menšiny za zlo, patologii a hrozbu křesťanské morálce, zdůrazňujíce, že „tady nejde o normální lidi“.

Tak zní i název dokumentu, který režisér Jedrzej Malko připravil z videozáznamů zasedání jednotlivých samospráv a který měl ve středu premiéru na YouTube.

Mají se prý léčit 

„Gayové, lesby či jiné sexuální menšiny jsou nemocní lidé, kteří by se měli povinně léčit. Jejich nemoc je nakažlivá, proto je u nás nechci,“ říká jeden z poslanců při zasedání samosprávy v Rykách.

Proti sexuálním menšinám se tvrdě vymezil i současný polský prezident Andrzej Duda, který v těchto týdnech bojuje o své znovuzvolení. Podle něj ohrožují tradiční, konzervativní, hluboce věřící polskou rodinu, oznámil také, že chce zakázat výuku o LGBT ve školách.

Snaží se tak zmobilizovat konzervativní voliče zvláště z východní části země a vymezit se proti svému soupeři, starostovi Varšavy Rafalu Trzaskowskému, který se lidí s menšinovou sexuální orientací veřejně vícekrát zastal. Předvolební průzkumy ukazují, že v druhém kole prezidentské volby půjde o těsný souboj mezi oběma muži.

Reklama

Související články

Polskem hýbe „mapa nenávisti“

Třenice mezi konzervativní a liberální částí polské společnosti dostaly novou podobu poté, co rostoucí počet tamních úřadů začal přijímat rezoluce „proti LGBT...

Výběr článků

Načítám