Hlavní obsah

Volební kampaň v Polsku posílila homofobii

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Postavení sexuálních menšin LBGT v Polsku se v posledních dnech zkomplikovalo poté, co se staly jedním ze stěžejních témat kampaně před druhým kolem prezidentských voleb vypsaných na nejbližší neděli.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Olej do ohně přilil Andrzej Duda, současná hlava státu a kandidát vládního Práva a spravedlnost (PiS), když prohlásil, že sexuální menšiny „nejsou normální lidé“. „Díky tomuto postoji někteří voliči nabrali vítr do plachet,“ upozornil portál Onet.pl.

Duda našel téma a brání zem před ďábelskou duhou

Zahraniční

„Je třeba jim zlámat vaz, anebo rovnou rozstřílet. Už dávno bylo třeba v Majdanku (bývalém nacistickém koncentračním táboře na území Polska – pozn. Práva) otevřít pro tyto zvrhlíky krematorium,“ odpověděli dva muži z obce Godzi­szow v Lublinském vojvodství na otázku reportéra webu, co si myslí o sexuálních menšinách v Polsku. Právě v Godziszowě při prvním kole Duda triumfoval s rekordními 86 procenty voličské podpory.

Na dotaz, co si myslí o Rafalovi Trzaskowském, primáto­rovi Varšavy a kandidátovi liberální opoziční Občanské platformy (PO), který se v minulosti několikrát zastal gayů, lesbiček a dalších „duhových“ menšin a který spolu s Dudou postoupil do druhého kola, muži uvedli, že „je to dobytek a že pro takové nikdy hlasovat nebudou“. Slovo dobytek je jediné publikovatelné z dalších vulgárních výrazů, jimiž Dudova protihráče častovali. Trzaskowski tam získal v prvním kole sotva 1,7 procenta hlasů.

„Z toho, co zjistili reportéři Onet.pl v Godziszowě, jde hrůza. Obávám se, že kdyby došlo k nejhoršímu, někteří místní jsou připraveni na pogromy,“ hodnotil to Bart Staszewski, aktivista za práva menšin v Lublinu.

Volby budou těsné

Rafal Trzaskowski má podle nového průzkumu IBRiS pro server Wirtualna Polska (WP) těsný náskok před současným prezidentem Andrzejem Dudou. Zatímco pro Trzaskowského by hlasovalo 47,2 procenta respondentů, Dudu by podpořilo 45,9 procenta dotazovaných. Naopak podle dnes zveřejněného průzkumu pro list Dziennik-Gazeta Prawna a rozhlasovou stanici RMF FM Duda těsně vede před Trzaskowským.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Varšavský primátor Rafał Trzaskowski

Podle jiného průzkumu, který vypracovala společnost United Surveys, by naopak současnou hlavu státu podpořilo 46,8 procenta dotázaných a Trzaskowského jen 45,9 procenta. Avšak 7,4 procenta respondentů se stále nerozhodlo, komu dá hlas. "O ně hrají štáby obou kandidátů," píše k tomu Dziennik na svých internetových stránkách.

Duda v prvním kole prezidentských voleb 28. června vyhrál se ziskem 43,5 procenta hlasů, což představovalo 8,45 milionu voličů. Na zvolení to ale nestačilo. Trzaskowski získal 30,46 procenta hlasů, takže hlas mu dalo 5,9 milionu voličů. Voleb se zúčastnilo 64,51 procenta oprávněných voličů, což bylo v prvním kole hlasování nejvíce od roku 1995.

Duda má podle odhadů v polských prezidentských volbách náskok, bude druhé kolo

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám