Hlavní obsah

Politici Ruska a Ukrajiny se na jednání porvali o vlajku

Ukrajinský poslanec Oleksandr Marikovskij se během zasedání parlamentního shromáždění černomořské hospodářské spolupráce PABSEC popral s ruským představitelem o ukrajinskou vlajku. Tu na zasedání přinesli Ukrajinci a v sále ji vytáhli během projevu poslankyně ruské Státní dumy.

Foto: Profimedia.cz

Konflikt začal už v sále, když členové ukrajinské delegace rozvinuli při projevu ruské poslankyně ukrajinskou vlajku. Vadilo jim, že poslankyně má stužku sv. Jiří, kterou Ukrajina považuje za symbol ruské agrese

Článek

Rus, který není v médiích jmenován, posléze na chodbě vytrhl vlajku ukrajinskému poslanci z rukou. Ten si to nenechal líbit a vlajku si vzal zpátky. Padlo přitom několik ran. Pak se ostatním účastníkům podařilo oba muže oddělit.

Ukrajincům podle turecké agentury Anadolu, kterou citovala Ukrajinska pravda, vadilo, že si ruská poslankyně Olga Timofejevová během proslovu připnula stužku sv. Jiří, která je na Ukrajině symbolem agrese Ruska proti jejich zemi. Rozvinuli jí za zády vlajku a řeč přerušili. Předseda tureckého parlamentu je posléze nechal ze sálu vyvést se slovy, že „bude mluvit ten, kdo má slovo. Nedovolím, aby někdo rušil chod akce. Pokud to má někdo v úmyslu, ať odejde.“ Dodal, že každý má právo vyjádřit svůj názor, ale někde jinde.

Parlamentní shromáždění PABSEC funguje od roku 1993. Členství Ruska je nyní nejasné, země loni oznámila, že nebude platit členské příspěvky, vadí jí, že se o každém delegátovi za tuto zemi má hlasovat jmenovitě a někteří členové jsou proti účasti ruských poslanců. Na stránkách organizace je ale Rusko uvedeno jako člen.

Organizace má dále jako členy Albánii, Ázerbájdžán, Bulharsko, Arménii, Řecko, Gruzii, Severní Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Srbsko, Turecko a Ukrajinu.

Solovjov zuří. Drony u Kremlu přirovnal k 11. září

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám