Hlavní obsah

Ruská zásahovka dorazila na místo masakru, když bylo hodinu a půl po všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pátečního teroristického útoku na koncertní halu u Moskvy se lidé museli z budovy dostat vlastními silami, ruské zásahové jednotky pronikly do areálu až asi hodinu a půl po skončení střelby, záchranáři dorazili ještě později.

Střelba v koncertní síni na okraji MoskvyVideo: Reuters

 
Článek

Ve své reportáži o reakci ruských složek na to upozornila ruská redakce stanice BBC. Útok si podle nové bilance ruských úřadů vyžádal nejméně 143 obětí na životě.

Střelba v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy začala v pátek v 19:58 místního času. Útok pak podle šéfa ruské kriminální ústředny Alexandra Bastrykina trval 18 minut.

Policie podle tvrzení ruského ministerstva vnitra dorazila ke koncertní hale pět minut poté, co dostala upozornění, důkazy pro to ale chybějí, podotkla BBC. Ruská média tvrdí, že policisté pomáhali v okolí budovy. Zahradili okolí areálu a pomáhali zraněným.

Že by se policisté snažili dostat přímo na místo útoku, z toho ale neplyne. Příslušníci speciálního oddílu rychlé reakce (SOBR) se do koncertní haly dostali ve 21:39 místního času, sdělily podle agentur ruské úřady. To je více než hodinu po skončení útoku, podotkla BBC. Záchranáři pak do areálu dorazili až asi o hodinu později než SOBR.

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Evropa

„Policie nebo OMON (speciální bezpečnostní jednotky) sem teprve začínají najíždět. Teroristé nebo nevím, kdo střílí z automatických zbraní, a není tu nikdo, kdo by pomohl lidem. Všichni se snažili zachránit, jak mohli,“ popsal z místa viditelně rozrušený svědek útoku.

Obvinění z terorismu před soudemVideo: Reuters

Mnozí lidé se přitom museli dostat z haly vlastními silami, některé z nich vyvedli brigádníci v teenagerském věku, kteří si na koncertě přivydělávali jako šatnáři.

Zásluhy těchto brigádníků, z nichž některým bylo teprve 14 nebo 15 let, popsal také portál Meduza. Připomněl rovněž svědectví jednoho z účastníků koncertu, který popsal, že lidé museli vyrazit dveře, aby se dostali ven.

Ujeli 370 kilometrů

Muži podezřelí z útoku dokázali z areálu utéct. Poté překonali vzdálenost asi 370 kilometrů, než byli podle tvrzení ruské tajné služby FSB zatčeni v Brjanské oblasti na západě země.

Nejezděte do Ruska, teď nás tam nemají rádi, varuje Kyrgyzstán své občany

Svět

Právníci přidělení obviněným z masakru u Moskvy dostávají výhrůžky odřezáním uší

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám