Hlavní obsah

Poláci volí prezidenta bez jednoznačného favorita

Právo, Pavol Minárik (Krakov)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhého tři čtvrtě roku, s menšími přestávkami, trvala v Polsku předvolební kampaň před prezidentskými volbami, jejichž druhé kolo se dnes uskuteční. Poznamenalo ji vše možné i nemožné, počínaje koronavirem, který stále není na ústupu, a konče hrozivými prognózami ve smyslu „co strašidelného zemi a její lid čeká, pokud, nedej bože, vyhraje volby ten druhý”.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

O hlasy ve druhém kole prezidentských voleb v Polsku budou usilovat Rafal Trzaskowski a Andrzej Duda

Článek

Průzkumy veřejného mínění do poslední chvíle ukazovaly, že v těchto volbách jasný favorit prostě není, protože je jednou jeden a potom druhý vyhrávali na střídačku, a to obvykle o chlup.

Jisté je jen to, že Poláci vybírají hlavu státu z dvojice 48letých politiků, Andrzeje Dudy, současného prezidenta a kandidáta vládního konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), a Rafala Trzaskowského, primátora Varšavy a kandidáta liberální opoziční Občanské platformy (PO).

Duda může také prohrát

„Právě skončená předvolební kampaň ukázala, že nic není rozhodnuto. Trzaskowski není sice favoritem, ale může uspět. Duda sice favoritem je, ale on i jeho PiS poprvé od roku 2015, kdy přišli k moci, mohou mít reálné obavy z porážky,” podotkl polský politolog Rafal Chwedoruk z Varšavské univerzity.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Rafal Trzaskowski

Musel by se však stát menší zázrak, protože v prvním kole před dvěma týdny současný prezident zvítězil nad svým konkurentem poměrem 43,7 procenta a 8,4 milionu hlasů ku 30,3 procentům a téměř šesti milionům hlasů.

Tento náskok Dudy před Trzaskowským po prvním kole se sice zdá být nedostižitelný, ale pokud by dnes ráno přišlo k urnám přinejmenším tolik voličů jako před dvěma týdny (64 procent), výsledek voleb může být i jiný. Jen pro nezávislého kandidáta Szymona Holovinu totiž hlasovalo 2,7 milionu lidí a pro konzervativce Krzystofa Bosaka dalších 1,2 milionu Poláků.

Volební kampaň v Polsku posílila homofobii

Evropa

Jestli jejich voliči přijdou hlasovat i ve druhém kole a koho podpoří, není logicky a s jistotou předem známo.

Vše je otevřené

Trzaskowského přívrženci jako kdyby počítali s tím, že kontroverzní změny soudnictví zavedené v PiS, pod které se až s příliš velkým pochopením a nevídanou lehkostí podepsal Andrzej Duda, mu v konečném důsledku neumožní opětovně vyhrát prezidentské volby.

Duda má podle odhadů v polských prezidentských volbách náskok, bude druhé kolo

Blízký a Střední východ

Možná to sice je, ale voliči, s jejichž hlasy Duda a PiS najisto počítají, otázku nezávislosti soudů ani zdaleka nepovažují za to nejdůležitější ve svém životě. „Zde se lidé zajímají hlavně o práci, sociální či zdravotní pomoc a ještě dopravní spojení do města, jako zřejmě i jinde,” upozornil v rozhovoru pro portál onet.pl Mariusz Godlewski, starosta čtyřtisícové obce Raciarz.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Současný prezident Polska Andrzej Duda je mírným favoritem druhého kola voleb

„U nás v prvním kole se ziskem 73 procent hlasů vyhrál Duda. Trzaskowski získal devět procent hlasů. A to v Raciarzi není žádná organizace PiS a já jsem starostou, který se už téměř deset let hlásí k Občanské platformě,” uvedl Godlewski.

V Polsku stoupá hvězda Rafala Trzaskowskeho, vážně ohrožuje prezidenta Dudu

Evropa

Dodal, že představitelé PiS chodí k nim do obce asi šest nebo sedm let. Někdy přinesou šek na obvykle nevysokou částku nebo přispějí na to či ono, co se předtím pokazilo. Hlavně ale vždy vyslechnou lidi, podrží je na duchu, když jim je nejhůře, poklepou je po ramenou a pochválí, a místní jsou tak přesvědčeni, že tato strana stojí za nimi. Jedno jim však musí přiznat: nejsou líní a ani lhostejní.

„Možná se to změní, ve čtvrtek k ním nečekaně přijel Rafal Trzaskowski. Zřejmě většinu lidí, s nimiž se setkal, nepřesvědčil, ale některé jistě ano a možná se to projeví i na výsledku hlasování,” zakončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám