Hlavní obsah

Duda má podle odhadů v polských prezidentských volbách náskok, bude druhé kolo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvíce hlasů v nedělních prezidentských volbách v Polsku dostal podle očekávání dosavadní šéf státu Andrzej Duda. Nadpoloviční většinu ale nezískal, takže se za dva týdny bude konat druhé kolo. V něm se Duda utká s kandidátem opozice Rafalem Trzaskowským, který skončil na druhém místě. Podle médií to ukazují odhady výsledků po uzavření volebních místností.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Duda, který je spojencem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), podle odhadů získal 41,8 procenta odevzdaných hlasů. Jeho největší rival, kandidát hlavní opoziční strany Občanské platformy (PO) Trzaskowski jich dostal 30,4 procenta, uvedla agentura PAP.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Rafal Trzaskowski

Z dalších prezidentských kandidátů si vedl nejlépe nezávislý televizní moderátor Szymon Holownia, kterého podpořilo 13,3 procenta hlasujících. Čtvrtý skončil se 7,4 procenta hlasů krajně pravicový poslanec Krzysztof Bosak a pátý s 2,9 procenta levicový politik Robert Biedroń, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci.

Podle agentury Ipsos, která odhady zveřejnila, dosáhla volební účast 62,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám