Hlavní obsah

V Polsku stoupá hvězda Rafala Trzaskowskeho, vážně ohrožuje prezidenta Dudu

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Prezidentské volby v Polsku se uskuteční 28. června. Jejich hlavním favoritem zůstává současná hlava státu a kandidát vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Andrzej Duda (48). Bez šancí nastěhovat se do prezidentského paláce na Krakovském předměstí ve Varšavě ale není ani jeho hlavní rival, současný primátor hlavního města Rafal Trzaskowski (48), který kandiduje za proevropskou Občanskou platformu (PO).

Foto: Profimedia.cz

Kandidát na polského prezidenta a současný starosta Varšavy Rafal Trzaskowski

Článek

Ještě před měsícem, kdy se volby 10. května měly původně konat, ale kvůli pandemii byly odloženy na konec června, přitom vypadalo všechno jinak. Duda i přes zákaz shromažďování jako jediný za obrovské podpory státních médií vedl masivní předvolební kampaň a jeho podpora překračovala 60 procent.

Polský prezident Duda chce zakázat výuku o LGBT ve školách

Evropa

Podpora jeho hlavní soupeřky Malgorzaty Kodawové-Blonské z PO postupně klesala ze 30 na 2 procenta a o moc lépe se nevedlo ani ostatním osmi kandidátům. PiS už dopředu jásala, že Duda volby vyhraje, a dokonce už v prvním kole.

1,6 milionu podpisů za čtyři dny

Pod tlakem opozice a veřejnosti ale PiS musela přistoupit na změnu termínu prezidentských voleb. PO vzápětí změnila svého kandidáta, kterým se stal Trzaskowski, jenž svými poklidnými, tolerantními a věcnými vystoupeními připravil o klidný spánek nejen Dudu, ale i celé vedení PiS.

Polsko na poslední chvíli odvolalo nedělní prezidentské volby

Evropa

Předsedkyně Sejmu z vládní strany před týdnem vyhlásila nový termín voleb a kandidát PO musel do pěti dnů nasbírat 100 tisíc podpisů, aby mohl být oficiálně zaregistrován. Neuplynuly ani čtyři dny a Trzaskowski jich nasbíral 1,6 milionu.

Za několik dnů se navíc jeho volební preference vyhoupnuly z nuly na 28 procent, zatímco Dudovy klesly pod 40 procent. Podle několika agentur je v současnosti rozdíl mezi oběma kandidáty nanejvýš pár procentních bodů.

Kaczynski má z kandidáta hrůzu

Více než dva týdny před volbami tak není nic jisté. Podle analytiků je pravděpodobné, že Duda volby v prvním kole nevyhraje a v tom druhém se střetne právě s Trzaskowským. Lídři PiS o protikandidátovi Dudy hovoří jako o „bezbožníkovi, který své děti neposílá do kostela, podporuje hnutí LGBT a první věcí, kterou by po svém případném zvolení učinil, je odebrání podpory sociálně slabým rodinám“, které prosadila právě vládní PiS.

Chaos před polskými prezidentskými volbami

Evropa

Lídr PiS a nejvlivnější muž Polska Jaroslaw Kaczynski dokonce napsal šestistránkový list adresovaný Polákům, ve kterém tvrdí, že zvolení Trzaskowského by znamenalo pro zemi „těžkou politickou, společenskou a morální krizi, a proto je třeba mu v tom za každou cenu zabránit“. Psaní je plné nenávisti a Kaczynski v něm neskrývá hrůzu před Trzaskowským.

Už zanedlouho se uvidí, jestli ji bude sdílet i většina Poláků.

Reklama

Výběr článků

Načítám