Hlavní obsah

Poláci cvičí přesnou mušku

Po ruské invazi na Ukrajinu se v Polsku vyrojily střelnice jako houby po dešti. Pawel Dyn­gosz, majitel dvou takových komerčních podniků ve Varšavě a Dolním Slezsku a šéf polského střeleckého svazu Bratrstvo, tvrdí, že zatímco ještě před měsícem na každém z jeho zařízení trénovalo přesnou střelbu nanejvýš 30 lidí denně, dnes se na ně musí vtěsnat více než 300 střelců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zájem je ještě větší, ale v podstatě na všech polských komerčních střelnicích začíná docházet střelivo, které se až do vypuknutí války dováželo hlavně z Ruska a Běloruska.

„Lidé cvičí střelbu hlavně z pistolí. Mezi novými zájemci jsou pošťačka, učitelka, automechanik nebo ekonom, tedy lidé z profesí, které k nám nejsou zvyklé chodit,“ řekl listu Rzeczpospolita Krzystof Galimski, ředitel střelnice v Kozerkách u Grodziska Mazowieckého. „Chtějí mít přesnou mušku, aby se mohli v případě potřeby bránit,“ dodal.

Mladou irskou učitelku měl zavraždit 31letý Slovák

Evropa

Podle oficiálních statistik vlastní v Polsku s více než 38 miliony obyvatel zbraň téměř 198 tisíc lidí, tedy 0,52 procenta populace. „To není vysoké číslo, proto je třeba liberalizovat prodej především tzv. lehkých zbraní občanům,“ říká Pawel Kukiz, poslanec Sejmu za stranu Kukiz’15. Podporu má i ze strany vlády.

Ministr školství Przemyslaw Czarnek zastává názor, že bude nutné urychleně vrátit brannou výchovu do škol. V rámci toho by se žáci a studenti měli seznámit se zbraněmi a také se naučit přesně mířit na střelnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám