Hlavní obsah

Britští poslanci schválili zablokování brexitu bez dohody, předčasné volby odmítli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Návrh zákona, který blokuje brexit bez dohody, schválili ve středu večer britští poslanci. Premiér Boris Johnson posléze řekl, že tím prakticky končí vyjednávání s EU a 15. října musí být předčasné volby. Pro ně ale mezi poslanci nenašel podporu.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Britský premiér Boris Johnson při debatě v parlamentu.

Článek

Pro zákon, která blokuje brexit bez dohody hlasovalo v závěrečném čtení 327 poslanců, proti bylo 299. Pro byli labouristé, liberální demokraté, skotští nacionalisté a také část konzervativců.

V prvním čtení zákon prošel v úterý, když pro něj hlasovalo také 21 konzervativních poslanců. Ti byli následně vyloučeni ze strany.

Zatím není jasné, jaký bude osud návrhu ve Sněmovně lordů, která ho projedná ve čtvrtek. Podle stanice BBC chtějí zastánci brexitu použít obstrukcí a zdržovat projednání zákona stovkou dodatků. Pokud bude jediný schválen, návrh se vrací opět do dolní komory parlamentu.

Johnsona rozhodnutí parlamentu pobouřilo: „Dnes hlasoval, aby zastavil a potopil jakákoli seriózní vyjednávání (o brexitu).” Okamžitě dodal: „Za všech okolností tato země opustí EU 31. října.”

Johnson chce předčasné volby

O vypsání předčasných voleb chtěl premiér nechat hlasovat co nejdříve, a tak ještě ve středu večer začala debata. Johnson potřeboval při hlasování podporu nejméně 434 poslanců z celkových z 650 poslanců. V hlasování se ale pro předčasné volby vyslovilo jen 298 poslanců. Opoziční labouristé se zdrželi.

"Země musí rozhodnout, jestli to bude vůdce opozice nebo já, kdo to pojede vyřešit do Bruselu," prohlásil Johnson před hlasováním. "Jestliže budu premiérem, budu se snažit dosáhnout dohody. A věřte mi, že vím, že to dokážu," dodal s tím, že právě z tohoto důvodu "se musí v úterý 15. října konat volby".

Corbyn: Johnson žádnou strategii nemá

Johnson vyzval předsedu Strany práce Jeremyho Corbyna, aby přestal se svou politikou váhání a odkladů. Corbyn totiž také usiluje o předčasné volby.

"Premiér tvrdí, že má strategii. Nedokáže nám ale říci, jakou. Větším problémem ale je, že to nedokáže říct ani Evropské unii," řekl Corbyn. Premiérovu brexitovou strategii označil za "císařovy nové šaty".

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Předseda labouristů Jeremy Corbyn při debatě v parlamentu

Labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer řekl, že labouristé premiérovi nevěří a chtějí předčasné volby, ale „ve svém termínu a ne v termínu Borise Johnsona”.

Johnson slibuje změny dohody, Irsko je popírá

Britský premiér ve středu současně oznámil, že dosáhl při jednání s EU o brexitu značného pokroku a vyjedná upravenou dohodu bez irské pojistky, které má zaručit, že mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne pevná hranice. Johnson tvrdil, že jediné, co brání ve vyjednání nové ”rozvodové” dohody, je návrh zákona, jehož další projednání v úterý prosadila opozice společně s rebely z konzervativních řad.

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Divoké jednání o brexitu v britském parlamentu. Stojící je premiér Boris Johnson.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney ale popřel, že by Británie dosáhla pokroku v jednání: „Tento proces se nemůže pohnout kupředu, pokud a dokud britská vláda nepřijde s opravdovým návrhem, který dává smysl. Dosud s žádným řešením nepřišli.”

„Předseda vlády ... nemá žádný plán na vyjednání nové (brexitové) dohody, nemá autoritu a nemá (parlamentní) většinu,” komentoval Johnsonovy kroky lídr labouristů Corbyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám