Hlavní obsah

Podpora Putina je vlastizradou, varoval polský premiér Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech a týdnech visí osudy Ukrajiny i Polska na vlásku. Každý veřejný útok na naše země a zároveň ostentativní podpora Vladimiru Putinovi jsou vlastizradou. Prohlásil to ve čtvrtek ve Varšavě polský premiér Donald Tusk.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský premiér Donald Tusk

Článek

„V Polsku probíhá celostátní stávka zemědělců spojená s blokádou komunikací. Během protestů na hranicích s Ukrajinou dochází k různým incidentům včetně vysypávání obilí a vyvěšování skandálních transparentů podporujících Putina,“ uvedl polský premiér s tím, že podporovatelé šéfa Kremlu zároveň diskreditují polský stát, kompromitují Poláky, a to včetně protestujících zemědělců.

Foto: Grzegorz Celejewski/agencja Wybo, Reuters

Protest farmářů v Polsku. Putine, udělej pořádek s Ukrajinou a Bruselem a s našimi vládci, hlásá transparent

„Už dlouho dáváme najevo, že pro Polsko je závazné chránit vlastní trh. Varovali jsme před ohrožením zemědělství, což vyplynulo z liberalizace obchodu s Ukrajinou. Jsme země, která podporuje našeho východního souseda všemi přístupnými prostředky, nemluvě o solidaritě s uprchlíky, a to od prvních dnů okupace jejich vlasti Ruskem,“ připomněl podle webu Wprost.pl Tusk.

Tusk se odmítl setkat se Zelenským na hranici

Evropa

„Budeme vytrvale hledat řešení, která zmírní negativní následky liberalizace obchodu, aby neměla tak bolestivý dopad. Polští zemědělci mohou se mnou počítat,“ uzavřel.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu vyzval k urgentním jednáním s polskými představiteli a Evropskou unií kvůli situaci na ukrajinsko-polské hranici, kterou blokují polští zemědělci.

Tusk jeho výzvu odmítl, zároveň ale zdůraznil, že Polsko dostojí svým slibům a závazku ohledně pomoci pro Ukrajinu.

Obavy Poláků z ruského útoku rostou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám