Hlavní obsah

Obavy Poláků z ruského útoku rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina oslovených Poláků se obává, že Rusko zaútočí na jejich vlast. Vyplývá to z průzkumu agentury United Surweys, jehož výsledky zveřejnilo těsně před druhým výročím ruského vpádu na Ukrajinu varšavské Rádio RMF FM.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský tank při palbě na Ukrajině. Ilustrační foto

Článek

Na otázku, zda ruský prezident Vladimir Putin bude chtít zaútočit na Polsko, odpovědělo podle Rádia RMF FM 47,4 procenta respondentů, že ano, a jen 38,5 procenta, že ne.

Přitom během předchozího průzkumu v květnu 2023 se ruské agrese obávalo jen 31,1 procenta Poláků, jejich počet tak za necelý uplynulý rok stoupl o 16,1 procentního bodu.

V roce 2022, tedy ještě před ruským útokem na Ukrajinu, se ruské agrese podle United Surweys obávalo 21 procent polského obyvatelstva.

Tusk se odmítl setkat se Zelenským na hranici

Evropa

Z odpovědí na další otázky vyplynulo, že největší strach (až 60 procent) z ruského útoku na Polsko mají voliči vládní Třetí cesty a nejméně (20 procent) parlamentní strany Nová levice.

Na otázku, zda se obávají útoku Ruska na NATO, odpovědělo 56 procent respondentů, že ano, a jen 32 procent, že ne.

Průzkum probíhal ve dnech 10. až 11. února 2024, tedy den poté, co ruský prezident v rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem uvedl, že Rusko nemá zájem na invazi do Polska.

„Stalo by se tak pouze v jednom případě, pokud by bylo touto zemí napadeno,“ řekl šéf Kremlu.

„Západní analytici často připomínají, že před 24. únorem 2022 Putin rovněž ujišťoval, že Rusko nezaútočí na Ukrajinu,“ uvedl server businessinsider.com.pl.

„Putine, udělej pořádek,“ dal si při protestu na traktor polský farmář

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám