Hlavní obsah

Podnikatel Haščák žádá za zadržení a vazbu omluvu nebo odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za policejní zadržení a následnou vazbu žádá jeden z nejbohatších Slováků Jaroslav Haščák omluvu, nebo bude požadovat odškodnění. Podle jeho právního zástupce Petra Kubiny by Haščák mohl žádat odškodnění ve výši několika desítek milionů eur.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zakladatel Penty Jaroslav Haščák na archivním snímku.

Článek

Pokud se ministerstvo spravedlnosti a generální prokuratura neomluví, bude následovat soudní žaloba. Pokud k omluvě dojde, Haščák odškodnění žádat nebude.

Generální prokuratura loni v srpnu zrušila Haščákovi obvinění z korupce a z praní špinavých peněz.

Slovenská prokuratura stáhla obvinění zakladatele Penty Haščáka

Evropa

Jeden z nejbohatších Slováků byl zadržen začátkem prosince 2020 při policejní akci v bratislavském sídle společnosti Penta. Haščák strávil ve vazbě více než měsíc a byl propuštěn rozhodnutím Nejvyššího soudu Slovenské republiky. Právě Nejvyšší soud vyjádřil pochybnosti o důvodnosti trestního řízení.

Tím teď argumentuje Haščákův právní zástupce při žádosti o náhradu škody pro svého klienta.

Jeden z nejbohatších Slováků a spolumajitel Penty Haščák jde do vazby

Evropa

„Každý člověk bez rozdílu může být trestně stíhaný pouze zákonným způsobem. Byla by to cesta do pekel, kdybychom kritéria pro zákonnost trestního řízení kohokoli přizpůsobovali podle toho, zda stíhaná osoba je nebo není ve společnosti oblíbená,“ uvedl Kubina. „Řečeno sportovní terminologií, i soupeř, kterému publikum v aréně nedrží palce a netleská, má právo na to, aby se s ním hrálo podle pravidel,“ dodal.

Případ Gorila

Haščák čelil obvinění z nelegálního obchodování s nahrávkami odposlechů v korupční aféře známé pod názvem Gorila. Týkala se podezření z uplácení vysokých státních úředníků skupinou Penta. Bývalý ředitel kontrarozvědky Ľubomír Árpáš měl vynést z tajné služby nahrávky pořízené v konspiračním bytě ve Vazovově ulici v Bratislavě, kde se měl Haščák setkávat s politiky a státními úředníky. Árpáš měl nahrávku prodat Haščákovi za 194 tisíc eur (4,7 milionu korun). Árpáš tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistickém Československu Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou.

Finančník a bývalý spolumajitel česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments se po zadržení a následném propuštění v roce 2020 stáhl z vedení společnosti.

Spolumajitel Penty Haščák se vzdal výkonných funkcí ve firmě

Ekonomika

Penta začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době také v médiích. Mezi nejznámější investice Penty v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna a mediální dům Vltava Labe Media.

Haščák se narodil v malé obci Ďurková u Levočských vrchů. Společně s dalšími zakladateli Penty Markem Dospivou a Jozefem Oravkinem studoval na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), který vychovával budoucí diplomaty a agenty tajných služeb tehdejšího Sovětského svazu, potažmo někdejšího východního bloku.

„Před rokem 1989 vychovával také příslušníky tajných služeb pro celý blok zemí pod kontrolou Sovětského svazu. Institut byl známý také tím, že zde studovaly děti komunistických funkcionářů, například syn Gustáva Husáka a Vasila Biľaka,“ upozornil deník Sme.

Haščák však zdůrazňuje, že jeho rodiče byli učitelé, nepatřili k nomenklaturním kádrům komunistické strany a nebyli agenty StB.

Reklama

Výběr článků

Načítám