Hlavní obsah

Spolumajitel Penty Haščák se vzdal výkonných funkcí ve firmě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák (51) se vzdává všech výkonných funkcí ve společnosti, ale zůstává jejím spoluvlastníkem. Učinil tak s ohledem na to, že byl v úterý zadržen policií a obviněn z korupce a praní špinavých peněz.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák (na snímku z 26. dubna 2017), jehož slovenská policie 1. prosince 2020 zadržela a obvinila z korupce. Jeho výkonné funkce přebírá Iain Child.

Článek

Řídící kompetence po Haščákovi převzal Iain Child, který bude novým řídícím partnerem Penty pro všechny její obchodní aktivity kromě realit. Ty budou nadále řídit dva další spolumajitelé Penty Marek Dospiva a Jozef Oravkin.

Brit Child se podle agentury ČTK stal spolumajitelem Penty v listopadu 2010. Předtím působil v Deloitte Central Europe na pozici senior partnera. V Pentě má na starosti hlavně investice v Primabance a ve společnosti Fortuna Entertainment Group.

V bratislavském sídle Penty zasahovaly v úterý desítky policistů ozbrojených samopaly a Haščák strávil noc v policejní cele. Společně s Haščákem byli obviněni bývalý ředitel kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Ľubomír Arpáš a jeho manželka Dana, která v minulosti rovněž pracovala pro tajnou službu.

Spolumajitel Penty Haščák strávil noc v policejní cele

Evropa

Podle vyšetřovatelů Arpáš po odchodu ze SIS vynesl nahrávky z odposlechů v konspiračním bytě na Vazovově ulici v Bratislavě uchovávané v tajném spisu Gorila. Následně měl nahrávky odevzdat Haščákovi.

Penta je středoevropská investiční skupina, která začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době také v médiích.

Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna a mediální dům Vltava Labe Media.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellnerova PPF se stáhla z boje o TV Nova

Čínská energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská finanční skupina Penta Investments jsou jedinými zájemci o koupi podílu ve společnosti Central...

Výběr článků

Načítám