Hlavní obsah

Slovenská prokuratura stáhla obvinění zakladatele Penty Haščáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka zrušil obvinění finančníka a bývalého spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. Finančník čelil obvinění z korupce a z praní špinavých peněz.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zakladatel Penty Jaroslav Haščák (archivní foto)

Článek

Mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová potvrdila, že se Žilinka ztotožnil s názorem nejvyššího soudu z ledna 2021, že orgánům v trestním řízení se ve věci nepodařilo shromáždit dostatek důkazů.

Koncem loňského roku strávil Haščák měsíc ve vazbě, aby ho začátkem roku 2021 nejvyšší soud propustil na svobodu.

Slovenský policejní prezident rezignoval

Evropa

Haščák čelil obvinění z nelegálního obchodování s nahrávkami odposlechů v korupční aféře známé pod názvem Gorila. Týkala se podezření z uplácení vysokých státních úředníků skupinou Penta.

Bývalý ředitel kontrarozvědky Ľubomír Árpáš měl vynést z tajné služby nahrávky pořízené v konspiračním bytě ve Vazovově ulici v Bratislavě, kde se měl Haščák setkávat s politiky a státními úředníky. Árpáš měl nahrávku prodat Haščákovi za 194 tisíc eur (asi pět milionů korun). Árpáš tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistickém Československu Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou.

Spolumajitel Penty Haščák strávil noc v policejní cele

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám