Hlavní obsah

Jeden z nejbohatších Slováků a spolumajitel Penty Haščák jde do vazby

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Specializovaný soud v Pezinku uvalil v pátek vazbu na spolumajitele investiční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka (51), který čelí obvinění z korupce a praní špinavých peněz. Podle slovenských médií hrozí Haščákovi 12 až 15 let vězení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Haščák na snímku z 18. dubna 2018

Článek

Haščák podal proti rozhodnutí soudkyně Specializovaného trestního soudu stížnost, na rozhodnutí odvolacího soudu bude čekat ve vazbě.

Haščák se po zadržení vzdal všech výkonných funkcí ve společnosti, ale nadále zůstává spoluvlastníkem Penty. V bratislavském sídle společnosti zasahovaly v úterý desítky policistů ozbrojených samopaly a Haščák skončil v policejní cele.

Spolumajitel Penty Haščák strávil noc v policejní cele

Evropa

Penta je středoevropská investiční skupina, která začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době také v médiích. Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna a mediální dům Vltava Labe Media.

Spolumajitel Penty Haščák se vzdal výkonných funkcí ve firmě

Ekonomika

Chlapec ze vsi

Haščák se narodil v malé obci Ďurková u Levočských vrchů. Společně s dalšími zakladateli Penty Marekem Dospivou a Jozefem Oravkinem studoval na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), který vychovával příští diplomaty.

„Před rokem 1989 vychovával také příslušníky tajných služeb pro celý blok zemí pod kontrolou Sovětského svazu. Institut byl známé také tím, že zde studovaly děti komunistických funkcionářů, například syn Gustáva Husáka a Vasila Biľaka,“ upozornil deník Sme.

Haščák však zdůrazňuje, že jeho rodiče byli učitelé a nepatřili k nomenklaturním kádrům komunistické strany a nebyli agenty StB.

První milion

Svůj první milion vydělal Haščák v roce 1991, kdy společně s Dospivou dováželi do tehdejšího Československa levný textil z Číny. Založili společnost Penta Brokers a v roce 1996 převzali kontrolu nad největším investičním fondem na Slovensku VÚB kupon. „Byl to první velký obchod,“ řekl Haščák v roce 2002 týdeníku Trend.

Koncem 90. let už byla Penta velkou finanční skupinou. „Tehdy zaměstnala také bývalého šéfa komunistické StB Alojze Lorence,“ upozornil deník Sme. „Je mi jedno, zda někdo pracoval pro CIA nebo pro KGB, zda byl členem ústředního výboru nebo disidentem. Pokud je člověk šikovný a uznávaný ve své branži, nic jiné mě nezajímá,“ vysvětloval tento krok Haščák. Lorenz pracoval pro Pentu v letech 1998 až 2010.

Gorila

V konspiračním bytě ve Vazovově ulici v Bratislavě, který odposlouchávala Slovenská informační služba (SIS), se Haščák setkával s politiky a státními úředníky a mluvilo se zde o milionových úplatcích za státní zakázky. V bytě se měl Haščák setkat například s ministrem hospodářství tehdejší Dzurindovy vlády Jirkou Malchárkem, předsedou Směru-sociální demokracie Robertem Ficem a s tehdejší šéfkou Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou.

„Volič je úplné hovno. Neví nic. Ti lidé vnímají jen totální, absolutní povrch,“ hodnotil demokracii na jedné z nahrávek Haščák. V bytě vznikly nahrávky o celkové délce 39 hodin a po jejich zveřejnění propukla na Slovensku kauza Gorila.

Bývalý ředitel kontrarozvědky SIS Ľubomír Arpáš po odchodu ze SIS vynesl nahrávky Gorila a odevzdal je Haščákovi za 194tisíc eur (pět milionu korun). Nahrávka se pak našla v nočním stolku trestně stíhaného podnikatele Mariana Kočnera. V říjnu 2019 byl audiozáznam zveřejněný a anonymně rozeslaný do médií.

Na vyšetřování aféry Gorila dohlížel speciální prokurátor Dušan Kováčik, kterého policie letos v listopadu obvinila z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů a soud ho poslal do vazby. Podle Denníku N se Kováčik často choval spíš jako právní zástupce Penty, nikoliv jako speciální prokurátor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám