Hlavní obsah

Podle soudu chtěli Libanonci v Německu zaútočit na MS v kopané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÜSSELDORF

Dva Libanonci, kteří se v červenci 2006 pokusili o neúspěšné atentáty v německých osobních vlacích, původně plánovali zaútočit v průběhu fotbalového mistrovství světa, které skončilo krátce předtím. Vyplynulo to z jednání düsseldorfského soudu v případu Hadždže Diba. Před soudem vystoupil policista přítomný výslechům v Libanonu.

Článek

Atentát ve vlacích se pokusili spáchat Jusúf Hadždž Dib a Džihád Hamád. Na nádraží v Kolíně nad Rýnem dali 31. července do vlaků jedoucích do Hammu a Koblence zavazadla a bombami, které naštěstí selhaly. Bomby sestrojili podle návodu z internetu.

Dvojice však původně mínila zaútočit během mistrovství světa v kopané, které se konalo ve Spolkové republice. Uvedl to vysoký policejní důstojník, který byl přítomen výslechu Hamáda v Libanonu. Dvojice podle policisty od svého plánu ustoupila, protože bezpečnostní opatření na sportovním svátku byla příliš velká. O možnosti, že chtěli oba útočit už v době šampionátu, spekuloval před rokem a čtvrt i deník Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Policejní svědek rovněž popřel tvrzení obhájce Diba, že udělali vše proto, aby bomby nevybuchly, že jeho cílem bylo jen vystrašit německé obyvatele. Podle policisty není pochyb, že Hamád chtěl zabít tolik lidí, kolik bylo jen možné.

Protest proti karikaturám

V Bejrútu Hamád tvrdil, že jejich akce byla protestem proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském listu Jylllands Posten v září 2005. Ty pobouřily muslimy na celém světě.

Jusúf Hadžddž Dib je obviněn z pokusu o vícenásobnou vraždu. V prosinci už byl k smrti odsouzen v nepřítomnosti libanonským soudem. Jeho spolupachatel Džihád Hamád dostal 12 let. Sám se přihlásil libanonským úřadům. Tvrdil, že nevěděl, co bylo v kufrech.

Dib byla zadržen v Kielu na nádraží v srpnu 2006. V Kolíně bydlel s Hamádem, který byl zadržen v Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám