Hlavní obsah

Jeden z vlakových teroristů měl kontakty na al-Kajdá

Právo, DPA, Novinky, Právo, Die Presse
BERLÍN

Džihád Hamad (20), který se tři a půl týdne po dvou nepodařených pokusech o atentát na německé vlaky částečně doznal, vyrůstal v palestinském utečeneckém táboře Ajn al-Hilva u libanonského města Sajdá a udržoval úzké vazby na bojovníky al-Kajdá. S odvoláním na libanonskou tajnou službu to napsal ve svém posledním čísle týdeník Focus.

Článek

"Experti objevili v Hamadově počítači informace naznačující možné napojení na al-Kajdá," uvedl libanonský ministr vnitra Ahmed Fatfat. "O spojení si nejsme stoprocentně jisti, vyšetřování běží dál."

Podle libanonských zpravodajců pobývali v roce 2003 v táboře se souhlasem syrské a libanonské vlády vůdci a bojovníci al-Kajdá. O dva roky později Hamad vycestoval do SRN a usadil se v Essenu, baště libanonských přistěhovalců, kterých tu žije na pět tisíc.

Hamad libanonským vyšetřovatelům řekl, že do vlaku umístil kufr s náloží. O skutečném obsahu zavazadla prý neměl ponětí. Částečné doznání učinil poté, co mu při výslechu v Bejrútu ukázali usvědčující záběry z kamerového systému na nádraží v Kolíně nad Rýnem. Hamad, který se sám vydal do rukou libanonských úřadů, ale dodal, že netušil, co je v kufru, který do vlaku na nádraží 31. července uložil. [celá zpráva]

Třetí zadržený Syřan Fadí A. S. (23), kterého zatkla německá policie v pátek v Kostnici [celá zpráva], hledal na internetu návody na sestavování bomb a připravoval útěk dalších kompliců. Bomby ve vlacích v Koblenzi a Dortmundu atentátníci vyrobili přesně podle těchto návodů. Nevybuchly kvůli technickým chybám - rozbušky byly příliš slabé.

V Libanonu byl v souvislosti s pokusy o dva atentáty v německých regionálních vlacích zadržen v pondělí pátý podezřelý A. H., jemuž je mezi dvaceti a třiceti lety.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám