Hlavní obsah

Po rozmíšce vstřícný krok. Lavrov cítí ochotu Američanů jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manilla

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se sešel s šéfem americké diplomacie Rexem Tillersonem a po společném jednání v Manile prohlásil, že cítí ze strany administrativy prezidenta Donalda Trumpa ochotu jednat. Jedná se o první schůzku do uvalení sankcí na Rusko a následného vyhoštění diplomatů USA z Moskvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání Rexe Tillersona a Sergeje LavrovaVideo: Reuters

 
Článek

„Cítili jsme, že jsou naši američtí kolegové připraveni pokračovat v dialogu. Myslím, že žádná jiná možnost není,“ prohlásil Lavrov po jednání s Tillersonem v Manile. Státníci se ve filipínském hlavním městě sešli při příležitosti summitu Asociace jihovýchodních asijských národů.

Šéfové americké a ruské diplomacie spolu mluvili o aktuálních globálních problémech, tedy o konfliktu na východě Ukrajiny nebo krizi na Korejském poloostrově. Lavrov podle agentury AP zmínil to, že by se měl zvláštní zmocněnec USA pro jednání o Ukrajině Kurt Volker brzy vydat na první cestu do Moskvy. Jednat by tam měl se svým ruským protějškem Vladislavem Surkovem.

Američané to nijak nekomentovali

Americká strana se k bilaterálnímu jednání zatím nijak nevyjádřila. Prezident USA Donald Trump naposledy 3. srpna na Twitteru napsal, že jsou „vztahy s Ruskem bezprecedentně a nebezpečně špatné“.

Zatím poslední zhoršení vztahů obou velmocí nastalo poté, co Spojené státy, přesněji Kongres, prosadil nové sankce vůči Rusku. Trump i Tillerson byli proti, šéf Bílého domu ale vědom si toho, že by jeho veto bylo beztak přehlasováno, uvalení sankcí podepsal. [celá zpráva] Moskva zareagovala vypovězením 755 diplomatických pracovníků a vyklizením dvou objektů americké ambasády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám