Hlavní obsah

Po pěti letech od vraždy uctí Kuciaka film, kniha i shromáždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 21. února uplynulo pět let od činu, který otřásl celým Slovenskem. V obci Veľká Mača na západě země zastřelili investigativního novináře webu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

Křest knihy Jána KuciakaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na Slovensku si vraždu novináře připomínají vydáním knihy, která obsahuje Kuciakovy texty z let 2015 až 2018. Křtu knihy se v pondělí v Bratislavě zúčastnili také rodiče zavražděného novináře. „Jsem moc rád, že Jankovy texty byly vydány knižně. Lidé budou mít přehled, co dělal, a snad pochopí, o co šlo,“ řekl Novinkám Jozef Kuciak. Rodiče očekávají, že rozsudek s Marianem Kočnerem, který si měl vraždu objednat, padne 24. dubna.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jedno z pietních míst za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou

KOMENTÁŘ: Zklamané naděje – pět let od vraždy Jána Kuciaka – Petr Šabata

Komentáře

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová pro Novinky zdůraznila, že komise nemůže komentovat individuální kauzy. „Všichni čekáme na tu koncovku, že bude spravedlnosti učiněno zadost. Dva mladé životy to sice nevrátí, ale takhle to funguje v civilizované společnosti, kde se stát postará o spravedlnost,“ uvedla Jourová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kniha obsahuje texty Jána Kuciaka z let 2015 až 2018

Odsoudili ho za účast na vraždě Kuciaka, Szabó ale plánoval také smrt prokurátorů

Evropa
Foto: Ivan Vilček, Právo

Rodiče Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové

V úterý bude mít premiéru také film Kuciak, který natočil americký režisér Matt Sarnecki. V několika slovenských městech, ale i v zahraničí se budou konat vzpomínková shromáždění Za slušné Slovensko.

Vražda vyvolala v roce 2018 vlnu masových protestů po celé zemi, které vedly postupně k odstoupení policejního prezidenta Tibora Gašpara, ministra vnitra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Věra Jourová

Po půl roce byli zatčeni podezřelí z dvojnásobné vraždy. Bývalý voják Miroslav Marček se k činu přiznal a byl odsouzen k 25letému trestu. Z objednání vraždy jsou podezřelí podnikatel Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Soud je v roce 2020 zprostil viny, ale nejvyšší soud v roce 2021 tento rozsudek zrušil a proces začal nanovo. Rozsudek by měl padnout letos v dubnu.

Rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové: Vraždy našich dětí změnily Slovensko jen dočasně

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám