Hlavní obsah

Po Kaczyńském se slehla zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynuly téměř čtyři týdny od parlamentních voleb v Polsku, ale lídr vítězné konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a stále nejvlivnější politik země Jaroslaw Kaczyński jako by se propadl do země. Poté, co se ukázalo, že většinu v Sejmu získala opozice, nikoliv dosud vládní strana, Kaczyński významně mlčí.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński po polských parlamentních volbách

Článek

Ještě v předvečer voleb Kaczyński tvrdil, že PiS má po osmi letech vládnutí na dosah další volební období u moci. Vítězství jeho partaje se však ukázalo být nedostatečné a zájem nově zvolených stran o povolební spolupráci, která by pomohla PiS vytvořit v Sejmu většinu, jako nulový.

Prezident Andrzej Duda sice pověřil představitele své mateřské strany Mateusze Morawieckého složením nového vládního kabinetu, ale všichni dobře vědí, že z toho nic nebude. Dříve či později přijde řada na současnou opozici v trojlístku Občanská koalice, Třetí cesta a Nová Levice, která má ve 460členném Sejmu 248 mandátů, tedy pohodlnou většinu. Jejím kandidátem na premiéra je bývalý šéf Evropské rady Donald Tusk.

Zatímco jiní politici PiS veřejně sní, že se jejich kandidátovi podaří složit vládu, 74letý Kaczyński, ve straně přezdívaný náčelník, na žádné zázraky nevěří, nebo to aspoň nedává najevo.

Polský prezident pověří sestavením vlády Morawieckého

Evropa

Tvůrce mýtů

To, že mlčí a nikde ho od voleb není vidět, ale nutně nemusí znamenat, že nic nedělá.

„Kaczyński v minulosti vytvořil několik mýtů, které putovaly po Polsku,“ uvedl v TVN24 bývalý premiér a současný europoslanec Leszek Miller.

Zmínil například jeho tvrzení o zradě národa, k níž mělo dojít u kulatého stolu při jednání mezi komunistickou mocí a opozicí v dubnu 1989. Nebo jeho líčení smolenského zločinu, tedy že za leteckou katastrofou ve Smolensku, při které v dubnu 2010 společně s 95 dalšími oběťmi zahynul i prezident Lech Kaczyński, Jaroslawův bratr, dvojče, měli stát expremiér Donald Tusk s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „No a teď vytváří mýtus o ukradeném vítězství v letošních parlamentních volbách,“ dodal Miller.

Tento mýtus podle něj bude kralovat v blížících se volbách do územních samospráv i v prezidentských volbách. „Aby však byl co nejdůvěryhodnější, musí se stát ještě nějaká fakta, jako například neúspěšná mise kandidáta PiS při vytváření vlády. Tehdy už to bude ukradené vítězství,“ poznamenal Miller.

Kdy nastoupí nová polská vláda? Rychle to zřejmě nebude

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám