Hlavní obsah

Plyn, ropa, uhlí, lithium, zlato. Rusko krade Ukrajině území plné surovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Rusko za necelý půlrok výrazně rozšířilo území, které kontroluje na Ukrajině, už je to dost přes 20 procent včetně skoro celé Luhanské oblasti. Ovládnutí východu země mu však přineslo ještě jednu výhodu – zmocnilo se oblastí bohatých na suroviny a zdroje energie, upozornila kanadská firma SecDev podle listu The Washington Post.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Vlaky s uhlím v Pokrovsku v Doněcké oblasti

Článek

Podle SecDev nyní Rusko a jeho vazalové z Doněcké a Luhanské lidové republiky ovládají 41 uhelných slojí, 27 plynových polí, kde se těží zemní plyn, tedy směs metanu, etanu, propanu a butanu, 14 nalezišť propanu a devět ropných polí, což představuje velkou část energetických zdrojů.

Je to 63 procent zásob uhlí v zemi, 20 procent zásob zemního plynu a 11 procent zásob ropy.

Zásoby uhlí na celé Ukrajině se přitom odhadují na 30 miliard tun v hodnotě 11,9 bilionu dolarů (283 bilionů korun).

Energetickou situaci Ukrajiny nyní ještě ztěžuje fakt, že také 89 procent jejích větrných elektráren se nachází na obsazených oblastech nebo v místech bojů. Polovina větrných parků byla zavřena.

ANALÝZA: O co vlastně Rusku jde? Ukrajina má ohromné zásoby plynu

Válka na Ukrajině

Okupanti ovládli i další zdroje nerostů – šest železorudných dolů, dva titanové doly, dva doly na těžbu zirkonia, po jednom nalezišti stroncia, uranu, lithia a zlata a velké množství zdroje vápence, který se používá v železárnách při výrobě oceli z rudy. Nyní Rusové kontrolují 42 procent zásob rudy a 33 procent zásob vzácných zemin včetně lithia.

Byť je Ukrajina vnímána především jako zemědělská velmoc, disponuje také nalezišti 117 ze 120 nejpoužívanějších nerostů a kovů. Zásoby titanové a železné rudy jsou jedny z největších na světě.

Ohromné ztráty zdrojů

Podle SecDev nyní Rusko kontroluje nerostné bohatství v hodnotě nejméně 12,4 bilionu dolarů (295 bilionů korun), což představuje celou polovinu hodnoty známých zdrojů na Ukrajině.

Roman Opimach, který stoji čele ukrajinské organizace provádějící geologický průzkum, uvedl, že vláda stále ještě vyčísluje dopady války na přírodní zdroje. „Vzhledem k tomu, kolik jich je na jihu a východě, budou hodnoty ztracených zdrojů vyšší než částka uváděná nezávislými analytiky,“ domnívá se.

Válka navíc brání i těžbě a průzkumu, i když horníci v dolech na Donbasu se snaží těžit co nejvíce uhlí potřebného pro válečný průmysl. Průzkum dvou nedotčených nalezišť zásob lithia, na němž se domluvila polsko-ukrajinská společnost Millstone s australským partnerem, byl však pozastaven. Jedno je tak blízko fronty, že není jasné, kdo ho nyní kontroluje. Proto byl odložen i plán vybudovat tam továrnu na baterie.

„Každý den Ukrajinci přicházejí o svou ekonomiku,“ upozornil Myhajlo Žernov z Millstone. „Vím, že mnoho investorů, kteří začali s geologickým průzkumem, ho zastavili,“ dodal.

Snaha oslabit Ukrajinu

„Podle nejhoršího scénáře Ukrajina kvůli ztrátě území přijde o své komodity a stane se zemí, která nebude schopna udržet si průmyslové hospodářství,“ řekl generální ředitel kyjevské poradenské společnosti GMK Stanislav Zinčenko. „A přesně toto si Rusko přeje – oslabit nás,“ konstatoval.

Rusko samo má značné množství nerostných zdrojů, prosperující Ukrajina vyvážející své vlastní zdroje do Evropy by pro něj ale byla nevítanou konkurencí.

Už žádné výjimky. V EU začal naplno platit zákaz dovozu ruského uhlí

Ekonomika

Už se objevují úvahy, že by Rusové obnovili výrobu železa v jedné z továren v Mariupolu. Mají pod kontrolou rudný důl, uhelné sloje i zdroje kvalitního vápence. Mnoho dolů, které získali separatisti, bylo zatopeno, když z nich Ukrajina přestala odebírat uhlí.

„Ruská okupace ukrajinského území má přímý dopad na západní energetickou bezpečnost,“ varoval spoluzakladatel SecDev Robert Muggah. „Dokud Evropané nedokážou rychle diverzifikovat zdroje ropy a plynu, zůstanou dál vysoce závislí na ruských uhlovodících,“ popsal současnou realitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám