Hlavní obsah

PiS v Polsku hraje o čas, vzdát se moci neplánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Deset dní po parlamentních volbách v Polsku, které proběhly 15. října, vládne v zemi chaos. Konzervativní Právo a Spravedlnost (PiS) je vyhrálo, do nadpoloviční většiny ve 460členném Sejmu mu chybí 37 hlasů, koaličního partnera nemá, přesto doufá, že bude sestavovat vládu.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský prezident Andrzej Duda si potřásá rukou s Barborou Nowackou z vedení Občanské platformy Donalda Tuska (uprostřed).

Článek

V to doufá i opoziční liberální Občanská koalice (KO), která volby opět prohrála, ale s Třetí cestou a s Levicí, s nimiž se předběžně dohodla na vládní koalici, dá dohromady 248 křesel, tedy pohodlnou většinu.

Matematika je jasná: 248 mandátů je více než 194. Dosud vládnoucí PiS však tvrdí, že jedná s agrární Polskou lidovou stranou (PSL), která představuje polovinu Třetí cesty o vytvoření koalice. Lidovci i jejich lídr Wladyslaw Kosiniak-Kamysz říkají, že to není pravda, ať se PiS neztrapňuje.

Za této situace pozval prezident Andrzej Duda, který pochází z PiS, lídry stran, které se dostaly do parlamentu, na konzultace o vytvoření nové vlády.

Kaczyńského PiS volby vyhrálo a zároveň prohrálo

Volby

„Jestliže pověří složením vlády představitele PiS, tak budeme mít co do činění s politickou maškarádou,“ uvedl ve středu v komentáři deník Rzeczpospolita. Dále píše, že Duda není oblíbencem opozice a ví, že jím nikdy nebude. Také prezident lídra opozice Donalda Tuska vysloveně nesnáší. Nedávno uvedl, že je to člověk, kterému nevěří.

Duda nemá co ztratit

Prezident podle informací serveru Gazeta.pl s výběrem nového premiéra nijak nespěchá. Na svolání prvního zasedání Sejmu má třicet dní od voleb, nejpozději tedy 14. listopadu, ale nový kabinet nebude dříve než v půlce prosince, a možná i později, a do té doby se může leccos stát.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Lidé před prezidentským palácem protestovali, aby Andrzej Duda neodkládal politické kroky

„Každý týden u moci má pro PiS cenu zlata. Pořád je možné leccos skrýt, ale taky rozdat svým lidem z veřejných prostředků. Taky je možné podlehnout pokušení zneužít tajné služby a vyvolat v opozičních řadách chaos,“ upozornil deník Rzeczpospolita v komentáři. Duda ví, že nemá co ztratit, že bude tak či tak ve válce s Tuskem, že nemá šanci na mezinárodní kariéru v EU, NATO či OSN a čeká ho odchod do předčasného důchodu,“ napsala Rzeczpospolita.

TVP se rychle vzpamatovala

Státní televize TVP, kterou strana Jaroslawa Kaczyńského zcela změnila na úslužné stranické médium, sice byla první den po volbách v šoku, ale rychle se vzpamatovala. Vrátila se k předvolebním totálním útokům na opozici a ani v náznaku nepřipouští, že by Donald Tusk stojící v čele KO mohl složit vládu.

Tvrdí, že v opozici panuje gigantický chaos a její šance na složení vlády jsou mizivé. Ke slovu pouští ty nejagresivnější politiky z řad PiS, kteří nepřipouštějí, že by v Polsku mělo dojít ke střídání moci.

Polské opoziční strany jsou připraveny sestavit vládu v čele s Tuskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám