Hlavní obsah

Pětka na vysvědčení pro Scholze: 80 procent lidí nedůvěřuje jeho migrační politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístup spolkového kancléře Olafa Scholze a ministryně vnitra Nancy Faeserové (oba SPD) k migrační krizi vyvolává velkou nespokojenost Němců. Nová bezpečnostní zpráva vystavuje migrační politice berlínské vlády zdrcující vysvědčení. Podle této zprávy více než 80 procent Němců si nemyslí, že si spolková vláda v tomto ohledu ví rady.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz (65)

Článek

„Jinak řečeno: nevěří, že vláda dostane migrační problémy pod kontrolu. Pro Scholze a jeho kabinet to znamená: sedněte si, máte za pět!“ poznamenal list Bild.

Téměř dvě třetiny Němců (65 procent) si nemyslí, že vládní uprchlická politika je správná.

A bezmála polovina (48 procent) tvrdí, že nové a nové vlny migrantů vedou k výraznému nárůstu kriminality, což se promítá do dojmů dotazovaných, zda se cítí doma bezpečně. „Zaráží rozdíl mezi původní Spolkovou republikou a východem země, tedy někdejší NDR. Na východě se 41 procent necítí bezpečně, zatímco na západě se tak vyslovilo 30 procent,“ podotkl Bild k výsledkům bezpečnostní zprávy, kterou vypracoval Allensbašský institut pro výzkum veřejného mínění.

Takřka dvě třetiny, přesněji řečeno 65 procent, podporují rozhodování o žádostech o azyl mimo Evropu a 48 procent se domnívá, že by to mohlo výrazně snížit počet uprchlíků v Německu.

Nálada v zemi se zhoršuje i v jiných ohledech

Největší obavy vzbuzují islamistické skupiny a arabské klany. Podle průzkumu 86 procent respondentů uvádí, že největší hrozbu představují radikální islamisté. Na druhém místě jsou rozvětvené rodiny s 81 procenty a na třetím pravicoví extremisté se 76 procenty.

A důsledek? Dvě třetiny Němců chtějí více peněz na prvním místě na bezpečnost, pak na ochranu před přírodními katastrofami, na dodávky energie a na policii a ozbrojené síly. Štědřejší podpora zelené politiky, tedy téma, na které se soustředí politici, na předních příčkách vůbec nefiguruje.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v Hamburku v říjnu 2023

I další čísla podtrhují „blbou náladu“ ve Spolkové republice. Pouze 61 procent lidí se Německu stále cítí bezpečně. V předchozích letech se toto číslo vždy pohybovalo nad 70 procenty. Před dvěma lety, kdy se k moci dostal nynější kabinet SPD, Zelených a liberální FDP, to bylo dokonce 76 procent, takže na pokles o 15 procentních bodů stačilo Scholzově týmu 24 měsíců.

Kancléř se zpěčuje summitu

Spolkové země vyzývají kancléře, aby uspořádal zvláštní summit k migrační krizi.

„V roce 2023 přišlo do Německa více než 300 tisíc migrantů. Více než 200 tisíc idí naopak musí zemi opustit, ale stále se v ní nachází. A vláda? Zjevně nevidí důvod ke znepokojení“ podotýká Bild.

Ten dále zjistil, že na interní vládní schůzce s vedoucími zemských kancléřství spolkových zemí panoval nad bohorovným přístupem kancléřství údiv.

Důvodem k debatě se stal dopis šéfa hesenské vlády Borise Rheina z opoziční křesťanské demokracie (CDU), který požádal kancléře Scholze o uspořádání zvláštního setkání s hlavami spolkových zemí k migrační situaci. Cílem má být zkontrolovat, zda byla naplněna usnesení podzimního summitu a kde musí spolková a zemská vláda naléhavě odvést více práce, protože kapacity jednotlivých zemí ujmout se migrantů, zajistit jim střechu nad hlavou a integraci do společnosti se vyčerpávají.

Kancléřství se však zjevně chovalo, jako by k migračnímu summitu nebyl důvod. Hesensko informovalo ostatní spolkové země pod vládou CDU, že Wolfgang Schmidt (SPD), šéf Úřadu spolkového kancléře, řekl, že taková vrcholná schůzka by postrádala smysl, protože současné počty mají tendenci opět klesat.

Zástupce Bavorska se rozohnil: „Už jen tato výmluva ukazuje, jak je spolková vláda vzdálená realitě!“

Přitom Německo loni zaznamenalo extrémně vysoký počet uprchlíků. Více než každý třetí uprchlík, který přišel do zemí Evropské unie, požádal o azyl v Německu. Zatímco jinde jejich počty klesají, Spolková republika zaznamenalo nárůst o více než 50 procent.

„Ale summit o migraci? Nezdá se, že by to kancléřství považovalo za naléhavě nutné,“ uzavírá Bild.

Každý druhý Němec se obává Putinova útoku

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám