Hlavní obsah

Pavel podporuje dvě sazby DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel má za to, že Česká republika by měla mít dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Daňový systém by tak byl přehlednější a méně náchylný pro daňové úniky. U zvažovaných změn, jejichž pracovní návrh unikl do médií, očekává zohlednění dopadů na občany s nejnižšími příjmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

Prezident připomněl, že snížení daňových sazeb ze tří na dvě by podle odborníků, s nimiž záležitost konzultoval, mohlo přinést do rozpočtu mezi 70 a 80 miliardami korun.

„To by za situace, ve které teď jsme, rozpočtu určitě pomohlo,“ uvedl prezident v debatě na Deníku.

Pavel nicméně očekává debatu o rozložení jednotlivých komodit v rámci sazeb a souvisejících dopadech zejména na lidi s nízkými příjmy. Osobně nicméně zjednodušení sazeb podporuje.

KOMENTÁŘ: Látáním rozpočtu zvýšením DPH se schizofrenní pravice zpronevěřuje svým zásadám – Alex Švamberk

Komentáře

„Pokud ten dopad bude na nejnižší příjmové kategorie, tak to není dobře a namístě bude věcná debata o tom, které komodity by měly být ve které sazbě,“ dodal prezident.

Ministerstvo financí v pracovním návrhu, který před nedávnem zveřejnila Česká televize, navrhlo snížení sazeb DPH ze tří na dvě, přičemž základní by měla být 21 procent a snížená 14 procent. Nyní jsou sazby ve výši 21, 15 a deset procent.

V nejnižší sazbě jsou nyní například ubytovací služby, točené pivo, vodné a stočné, teplo, opravy obuvi, kožených výrobků a kol a také sportovní a kulturní akce.

Konečný návrh vládní koalice podle premiéra Petra Fialy (ODS) teprve představí.

Pivo, vodné a stočné v nejvyšší sazbě DPH, navrhuje Stanjura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám