Hlavní obsah

Nelze žít dlouhodobě na dluh, vzkázal Pavel k penzím

Prezident Petr Pavel souhlasí s tím, že je potřeba změnit systém valorizací důchodů. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci s tím, že „není možné žít dlouhodobě na dluh“. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že v současnosti každý šestý vyplacený důchod je už placen ze státního deficitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci

Článek

„Můžeme si dovolit utratit jenom to, co si vyděláme, a není možné žít dlouhodobě na dluh. To, že jsme tak v poslední době žili, je špatně a je potřeba ten stav napravit. I když to bolí lidem to takhle říct, tak je to fér. Určitě by nebylo dobré dojít do stavu, kdy se nám začne hroutit systém veřejných financí,“ prohlásil k úpravě valorizací důchodů Pavel.

Doplnil, že jeho výhrady ke změně, které prezentoval zhruba v polovině března před podpisem kritizované vládní novely týkající se snížení mimořádné valorizace penzí, trvají. „Zákon snižující valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat, mám však stále pochybnosti o tom, zda není v rozporu s Ústavou,“ prohlásil tehdy prezident.

Opoziční hnutí ANO připravuje ústavní stížnost. Pavel v polovině března řekl, že pokud tak hnutí neučiní, chce se na Ústavní soud obrátit sám. Podle návrhu důchody od června vzrostou v průměru o 760 korun namísto původních 1770.

Každý šestý důchod na dluh

Podrobnosti ke změnám valorizací důchodů do budoucna má dnes odpoledne představit ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka by rád do budoucna mimořádné valorizace nahradil měsíční dávkou, která by neovlivňovala zvyšování penzí při řádných valorizacích.

„Dlouhodobě říkáme, že se musí pamatovat na slabé a důchodce, valorizace jako takové probíhat musí. Musíme si ale uvědomit, že jsme v situaci, kdy každý šestý důchod je v současné době placen z deficitu, tedy z dluhu,“ doplnil šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Je si vědom, že řešení nebude populární, ale je nutné. Připomněl, že důchodovou reformu si vláda dala jako jednu z priorit.

Jurečka: Chceme, aby lidé v důchodu pracovali dál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám