Hlavní obsah

Parlament nařídil primátorovi Kyjeva navštívit psychiatra

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Komise ukrajinského parlamentu v pátek nařídila kyjevskému primátorovi Leonidu Černovětskému navštívit psychiatra. Komise posuzovala nařčení o primátorově korupci a porušování usnesení městské rady a ústavy.

Foto: Profimedia.cz

Leonid Černovětskij

Článek

Někdejší bankéř Černovětskij byl v úřadu potvrzen v loňských květnových volbách. Od té doby se však řady jeho kritiků stále rozrůstaly a minulý měsíc nespokojenost vyvrcholila protestním pochodem 10 000 lidí. Někteří důchodci, kterým primátor před volbami rozdával potravinové balíčky, mu jeho dar vraceli.

Na základě stížností, že primátor porušuje usnesení městské rady i ústavy, byla zřízena parlamentní komise. Obyvatele Kyjeva ve stejné době pobouřily zprávy, že primátor plánuje zavést daně ze satelitních přijímačů či klimatizačních zařízení a zpoplatnit vstup na hřbitovy. Nepomohlo, že se primátorův úřad později od záměru distancoval.

Stanice BBC uvedla, že si zejména kvůli zdražování množství služeb a komodit Černovetskij vysloužil mezi obyvateli přezdívku Kosmos, jež má vyjadřovat jeho odtržení od reálného světa. Stanice dodala, že parlament ovšem nemůže primátora, který se stále těší velké oblibě, k návštěvě lékaře donutit.

Reklama

Výběr článků

Načítám