Hlavní obsah

Papež věděl o únosech dětí za diktatury, tvrdí publicista

Nový papež František věděl o odebírání dětí narozených politicky nepohodlným ženám ve vězení za dob vlády vojenské junty v Argentině dříve, než tvrdí. Uvádí to kniha Mlčení publicisty Horacia Verbitského z roku 2005.

Foto: Reuters

Papež František

Článek

Na to, že papežovu minulost poznamenalo potýkání se s diktátorským režimem, během něhož zmizelo v Argentině na 30 000 lidí, upozornily s odkazem na Verbitského knihu agentury už ve čtvrtek. Tehdejší představený jezuitského řádu v Argentině a nynější hlava katolické církve Jorge Mario Bergoglio měl v minulosti odmítnout chránit dva jezuity, kteří pak skončili ve vězení, kde je mučili.

Bergoglio to ve své autorizované biografii popřel a naopak tvrdil, že ve prospěch vězněných intervenoval a vůbec pomáhal disentu a často ukrýval lidi, kterým hrozilo zatčení. [celá zpráva]

Verbitského kniha však hovoří o pravém opaku. Tvrdí, že Bergoglio pomohl ukrýt příslušníky argentinského námořnictva před inspektory Meziamerické rady pro lidská práva a odmítal žádosti o pomoc lidí před terorem vlády, uvedl britský list The Guardian.

Prosili jsme ho o pomoc, tvrdí rodina

Mezi těmi, kdo se na Bergoglia obrátili, byla podle agentury AP i rodina Eleny de la Cuadra, která zmizela v roce 1977, když byla v pátém měsíci těhotenství. Elena byla po porodu ve vězení zabita. Kromě ní zemřeli během diktatury ještě čtyři její příbuzní.

Bergoglio před soudem v roce 2010 uvedl, že se o případech odebírání dětí politicky nepohodlným ženám dozvěděl teprve v roce 1985, tedy dva roky po konci vojenské vlády. Rodina však tvrdí, že ho kontaktovala a prosila o pomoc už v době zmizení Eleny.

Podle Eleniny sestry Estely Bergoglio otci rodiny odvětil, že jeho dcera porodila holčičku Anu, „dítě je vychováváno v dobré rodině“ a „situace je nezvratná“.

Únosy novorozenců argentinskými státními úřady a jejich adopce rodinami napojených na režim byly systematickou praxí, uvedla organizace IJCentral při Mezinárodním trestném soudu (ICC) v Haagu. Římskokatolická církev se v roce 2000 sama omluvila za to, že k vojenské vládě nezaujala odmítavý postoj.

Vatikán nařčení popřel

Vatikán v pátek popřel nařčení, že papež František během vlády vojenské junty v Argentině o porušování lidských práv mlčel.

„Nikdy proti němu nebylo vzneseno věrohodné, konkrétní obvinění,“ prohlásil mluvčí Federico Lombardi. Dodal, že za nařčením stojí „antiklerikální levicové elementy, které běžně na církev útočí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám